Елви получава 360° поглед върху бизнеса си чрез мобилен CRM

CRM
„Чрез CRM системата успяхме да централизираме цялата информация на компанията, което ни позволи да овладеем една от най-критичните точки в бизнеса ни“ –  Мартин Карловски, Търговски Мениджър, ЕЛВИ ООД

 

Създадена преди повече от 12 години, ЕЛВИ ООД е една от големите компании за производство на мляко и млечни продукти в България.

Основната цел на компанията е да доставя на своите потребители висококачествени млечни продукти, запазвайки традиционния български вкус. Компанията инвестира активно в нови производствени технологии, гарантиращи високото качество на продукцията и се стреми да предлага нови продукти на пазара.

Елви има партньорски взаимоотношения с над 60 елитни ферми в цялата страна, като водещи принципи при техния подбор са здравето на животните, хигиената на доене и съхранение на млякото.

В началото на реализацията на CRM проекта е извършен предварителен анализ на работата на търговския екип както в офиса, така и извън него. Два са основните компонента, които стоят в основата на проекта – back office и мобилно приложение.

Мобилното приложение е интегрирано с back office решението, внедрено в Елви (Microsoft Dynamics CRM), и обслужва работата на търговските представители с клиенти и дистрибутори. В по-голямата си част работи основно в офлайн режим, а процесът по синхронизация се инициира ръчно или автоматично, през определен интервал от време.

Решението позволява оптимизирането на доставките като се намаляват оперативните разходи. Когато по предварително зададени маршрути се извършват посещенията в обекта е изключително важно да се регистрира автоматично времето, както и мястото на посещение (GPS координати). По този начин се постига по-висок контрол и лесна проследяемост. Посещението на място може да включва и вземане на поръчка, при което се прилагат различни търговски политики от дистрибутора, който ще изпълнява поръчката. Всеки търговски представител може да извършва мърчандайзинг дейности, да прави снимки, да снема цени или договаря рекламни брошури и условията по тях.

Поради сложната търговска структура са зададени различни права за достъп до данните и тяхната обработка.

За back office компанията избра платформата Micrososoft Dynamics 365 for Sales, чрез която се проследяват и контролират всички търговски дейности. Управляват се клиентските номенклатури, ценовите листи, данните за продуктите както и информацията, постъпваща от дистрибутора. Също така се прави анализ на получените данни за продажбите по обекти, както и на всички извършени от търговеца дейности при посещението.

Дистрибуторите също участват активно в търговския процес, като изпращат файлове с информация за продажбите по продукти и обекти. Резултатът е пълна и точна картина на пазара на ниво обект-клиент-дистрибутор.

ОБОБЩЕНИЕ НА ПРОЕКТА
  • Компания: ЕЛВИ ООД
  • Индустрия: Хранително вкусова
  • Дейности на компанията: Производител на млечни продукти под марките Боженци, Герма и Елви
  • Покритие на пазара: България и ЕС
  • Потребители: Изпълнителен директор и Търговски екип на фирмата – търговски директор, регионални мениджъри и търговски представители както и офис анализатори и оперативен отдел
  • Процеси за подобряване: Недостатъчна и неактуална информация от пазара и позиционирането на продуктите; недобре дефинирани търговски процеси; липса на единна структура на получаваната информация за пазара и проблеми с нейната обработка.
  • Предизвикателства при внедряването: Оптимизиране на търговския екип, търговската структура и търговските процеси; стандартизиране на взаимоотношенията с дистрибуторите – получаване на регулярна информация; определяне на екип за съдействие при внедряването; избиране и закупуване на мобилни устройства – iPad mini.
  • Ползи: Улеснен е процесът по комуникация между отделните търговски единици, което повишава конкурентоспособността на компанията; клиентската база е ясно структурирана; подобрено е управлението на отделните нива на търговската структура и отчетността за работата и действията на търговците; предоставя се възможност за усвояване на нови пазари и пазарни ниши; търговците разполагат с актуална информация и могат да предложат на клиента това, от което има нужда, на момента.
Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

video-kak-bi-spomaga-za-ryst-na-globalnite-prodazhbi-v-balev-corporation
BI
[ВИДЕО] Как BI спомага за ръст на глобалните продажби в Балев Корпорейшън

Необходимо време: 2 минути По време на първата конференция за бизнес софтуер .digicompLead, Йордан Ружинов, финансов анализатор в Балев Корпорейшън, разказа историята за BI проекта, който бе реализиран от екипа на Balkan Services. Какво налага внедряване на Business Intelligence система при Балев Корпорейшън? Как BI решението допринася за увеличаване на продажбите и по-добро планиране …

CRM
Разширено мобилно и многостепенно CRM решение за Фикосота в две държави

Необходимо време: 4 минути „С внедряването на CRM решението от Balkan Services вече можем безпроблемно да управляваме многостепенна търговска структура в две държави, което ни позволява да следим отблизо, да оптимизираме целия процес на продажбите и да увеличим приходите си значително“ –  Илия Арбов, генерален директор, Фикосота България и Румъния Фикосота е българска компания, …

CRM
Облачният Бизнес софтуер – Облак, мъгла или цунами?

Необходимо време: 6 минути През последните години една от водещите теми в бизнес средите е тази за облачните технологии. Те ли са наистина бъдещето, доколко е сигурно данните ни да са в облака, какво печеля в замяна на инвестицията си и не е ли много рисковано информацията ми да е в облака са само …