4 сериозни заплахи за фирмените данни при работа от вкъщи

IT

Извънредните обстоятелства, които наложи пандемията COVID-19, поставят редица предизвикателства, не само пред здравето на хората, но и пред бизнеса в цял свят. Една от основните трудности пред българските компании е необходимостта бързо да реорганизират работния си процес и да се адаптират към новите условия на дистанционна работа.

Служителите на значителна част от организациите рядко са работили извън офиса, не разполагат или не познават в детайл необходимите инструменти за отдалечена работа, не са информирани за рисковете, на които е изложена сигурността на фирмените данни в домашна среда.

Затова решихме да споделим няколко важни насоки за ИТ сигурността на домашния офис и осигуряване непрекъсваемостта на работния процес при работа от вкъщи. В следващите редове ще акцентираме на най-сериозните заплахи за корпоративната информация при отдалечена работа и защо е важно да намерите решение на всяка една от тях възможно най-скоро.

Заплаха № 1: Несигурен дистанционен достъп до фирмената информация

Едно от условията за ефективна дистанционна работа е безпроблемен и сигурен достъп до файлове, информация, директории и приложни софтуери, които служителите използват при ежедневната си работа. Понякога обаче връзката с тези инструменти и данни, намиращи се на сървъра на компанията, има риск да бъде осъществена неправилно или да липсва авторизация на достъпа на служителя.

Това поражда заплахата от достъп на външни лица до фирмената информация, който от своя страна може да доведе до последствия като кражба или загуба на конфиденциални данни, пълен достъп до лични данни на служители или инфектиране на сървъра на компанията със злонамерен софтуер.

Заплаха № 2: Използване на лични компютри при режим “home-office”

Много компании изпитват трудност да осигурят преносими компютри на своите служители, което от своя страна прави дистанционната работа в нормални условия почти невъзможна. Вследствие на това не малка част от служителите се налага да използват личните си устройства, за да извършват ежедневните си задачи.

През домашните си компютри те достъпват сървъра на компанията, работят със служебна информация, съответно я съхраняват локално на личните си устройства, а оттам я споделят с колеги си. Използването на лични компютри води до пълна липса на контрол върху потока от служебна информация и неправомерен достъп от неоторизирани потребители, което представлява сериозна заплаха за злоупотреба от страна на служители и външни лица.

Заплаха № 3: Незащитени канали за комуникация

Често пъти служителите, работещи от вкъщи, използват различни социални мрежи и чатове в платформи като Viber и WhatsApp с цел комуникация и обмяна на информация с колеги. Тези канали за комуникация и споделяне на файлове обаче сериозно компрометират сигурността и многократно улесняват злонамерения достъп до фирмена информация.

Заплаха № 4: Липса на защита на домашния офис

Отдалечената работа поражда много въпроси, относно сигурността на домашния офис, като:

  • Дали и до каква степен е защитена домашната Wi-Fi мрежа на служителите?
  • Как са защитени компютрите, които те използват за работа от вкъщи?
  • Какви са необходимите мерки за защита на служебния имейл?
  • Кои настройки на браузъра обезпечават сигурното сърфиране в Интернет без заплаха от „изтичане“ на конфиденциална информация?

Вземането на бързи мерки за всеки един от изброените рискове е наложително и не търпи никакво отлагане за фирмите, които вече са преминали на хоум офис режим или планират да го направят в следващите седмици. В противен случай конфиденциални данни за финанси, продажби, достъпи до фирмени акаунти, планове за развитие на компанията, процеси и т.н. могат всеки момент да станат публично достояние.

Кои са неотложните мерки, които всяка компания трябва да предприеме, за да се справи с тези заплахи, ще разберете от видеото от нашия уебинар “Мерки за IT сигурност при отдалечена работа на служителите“ с водещ Радослав Йорданов – IT консултант в Balkan Services.

Запис на уебинара вижте тук >

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 🙂


Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса и извършва цялостна IT поддръжка от 2006 г., като има завършени над 640 проекта.

Ако искате да получите професионален съвет относно изграждането на IT инфраструктура или IT поддръжката на компанията ви, нашите експерти са насреща да съдействат.

Заявете безплатна консултация чрез попълване на контактна форма.

 

Balkan Services digitalization newsletter - balkanservices.com

 

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code Кликни върху символите за обновяване.

Как да обезпечите мрежовата и информационната сигурност във вашата компания - Balkan Services
IT
Как да обезпечите мрежовата и информационната сигурност във вашата компания?

През последните години киберзаплахите станаха все по-чести и разнообразни, а 2020 остави своя отпечатък и в сферата на информационната сигурност. С преминаването към отдалечена работа хакерите насочиха усилия към по-уязвимите отдалечени служители, което доведе до значително увеличение на обема и на видовете зловреден софтуер. По данни на PurpleSec киберпрестъпността се …

Защо да изберете външен партньор за ИТ поддръжка? - Balkan Services
IT
Защо да изберете външен партньор за ИТ поддръжка?

В настоящата динамична бизнес среда конкурентоспособността и развитието на всяка една компания зависи от използването на модерни технологични решения и въвеждането на иновации. Без необходимата ИТ инфраструктура, нейната поддръжка и инвестиции в тази посока, трудно може да се говори за разширяване на дейността, увеличаване на приходите и привличане на нови …

BI
Кризата – време за иновации, реорганизация и дигитализация

По правило кризите са периоди на несигурност, непредвидимост и напрежение. Те често предизвикват паника и страх, а това на свой ред води до взимането на нерационални и прибързани решения, които могат да имат неблагоприятни последствия за компаниите в дългосрочен план. И ако за някои типове кризи – каквито са финансовите …