През последните години една от водещите теми в бизнес средите е тази за облачните технологии. Те ли са наистина бъдещето, доколко е сигурно данните ни да са в облака, какво печелим в замяна на инвестицията си и не е ли много рисковано фирмената информацията да е в облака са само част от многото въпроси, които се дискутират.

Като че ли компаниите гледат предимно как технологиите влияят на техния бизнес –  как той може да бъде оптимизиран, разходите намалени и рисковете съобразени, и фокусирайки се върху това, оставят на заден план въпроса как технологиите променят поведението на клиента, независимо от това дали компанията е B2B или B2C.

Затова ще разгледаме тенденции в две направления – външни и вътрешни за компанията, а вие ще прецените за вашия бизнес дали е облак, мъгла или цунами.

Всички знаем, че интернет, социалните мрежи, Google и др., дават много голяма сила на клиента. Ако до преди години компаниите са били предимно продуктово ориентирани, фокусирайки се върху това да изтъкнат предимствата и уникалността на това, което продават, то в момента се наблюдава една друга тенденция – ориентиране към клиента. Това далеч не значи, че до сега никой не е обръщал внимание на нуждите на клиентите си.

Промяната идва от това, че достъпът до информация навсякъде и по всяко време, който клиентът има (благодарение на блогове, социални мрежи, търсачки и т.н.) му дава „супер сили“. Още преди да стигнем до него, той знае какво има на пазара, как е оценено от другите потребители, кои са алтернативите, колко струват, така че ние вече трудно ще го грабнем с една, макар и вдъхновяваща реч, колко уникални сме ние и какви велики неща правим.

Клиентът вече е много по-информиран, взискателен и нетърпелив и единственият начин да го спечелим, е да разберем дори преди него самия, от какво има нужда. Звучи ужасно трудно и невъзможно, но слава Богу, когато технологиите дават силни оръжия в ръцете на клиента, те дават и щитове в ръцете на компаниите.

Това са Customer Relationship Management или на кратко – CRM решенията.

Не би било честно клиентът да може да разбере всичко за нас и нашите продукти (дори и неща, които не ни се иска да се разбират), а ние да не можем за него. CRM-ът ни дава възможност да изградим един невероятно подробен и точен профил на клиента.

С един клик на мишката ние можем да разберем кога е бил в магазина ни (физически или online), от какво е имал интерес, какво е купил, какви са интересите му.

Някои системи дори се свързват с видео наблюдението на магазина и в момента, в който някой стар клиент прекрачи прага, системата разпознава лицето му и автоматично генерира информация за предишни покупки, интереси в социалните мрежи (всъщност цялата му публична информация от социалните мрежи) и вашият продавач – консултант държи това в ръцете си. Да вземем за пример магазин за дрехи.

Вие влизате за втори път там и на вратата ви посреща усмихната девойка, поздравява ви по име и ви пита удобен ли ви е бил зеления панталон, който сте си купили преди два месеца. Звучи леко стряскащо, но е нещо, което вече се случва.

И всичко това, разбира се, е в облака. Каквото и да си говорим за тенденции в технологиите, няма как да не заговорим и за облака. За да бъде актуална и достъпна информацията в реално време, тя няма как да е на физически сървър.

Когато Вашите системи са облачни, всяка промяна по данните се отразява на момента и който и да поиска да направи справка, от която и да е точка на света, би могъл да го направи, стига да сте му дали достъп.

Неслучайно ръстът на продажбите при on-premise софтуерите е от 10% до минусови стойности, а при облачните решения или така наречените SaaS (Software as a Service), ръстът в световен мащаб надвишава 40% (http://growthprocess.com).

Облачните бизнес решения дават един наистина цялостен поглед върху всички ключови аспекти. Освен по-рано споменатия CRM, който е предимно ориентиран към връзките с клиенти, доставчици и партньори, изключително важни са и другите бизнес решения като ERP и Business Intelligence.

Те дават „единната истина“ за продажби, производство, счетоводство, под формата на лесни за ползване анализи и графики и правенето на справки става лесно като детска игра.

Най-голямата полза от тях е, че се взимат навременни и информирани решения на базата на актуална информация, а на мениджмънта му остава време за изготвянето на стратегии, вместо то да се губи в обработката на информацията.

Промените породени от развитието на технологиите са нещо с което ако вече не сме свикнали е време да свикнем. За да продължим напред е изключително важно да използваме цялата информация, която имаме на разположение – в и извън компанията ни.

Ако в заключение трябва да дадем своя отговор на въпроса дали бизнес софтуерът е облак, мъгла или цунами, бихме дали следното определение – И трите!

Мъгла е със сигурност, докато не се убедите в ползите и не изясните целите и бизнес процесите си. Също така е със сигурност в облака – няма как да се върнем към писането на ексел или към това да имаме достъп до информацията си само, когато сме във офиса, но повече от всичко е цунами.

Светът е вече едно глобално село, поведението на клиентите се променя, конкурентите в световен мащаб се променят, няма как тази вълна да ни пропусне, така че е хубаво да намерим доверен партньор и да хванем вълната!