Позволете на търговците да продават – история с щастлив край

BI

Като основен “виновник“ за приходите, търговският отдел е ключово звено във всяка организация. Именно затова дейността му изисква постоянни анализи и оптимизация.

Търговците често трябва да изготвят времеотнемащи справки, да се срещат с клиенти и да се отчитат пред ръководството, да следят изпълнението на цели. Обикновено събраните от тези дейности данни са разнородни, трябва да се обединяват, анализират и презентират, а процесът е дълъг и не лек.

Ежедневните предизвикателства пред търговците

Ако ръководите или сте част от търговска организация или отдел, то без съмнение сте попадали поне в една от следните ситуации:

  • Губите часове, дори дни, за изготвянето на справка, която в крайна сметка се оказва непълна или неточна;
  • Провеждате ненужни телефонни разговори или срещи, които могат да се заменят с един единствен отчет;
  • Трябва да се снабдите с убедителни търговски аргументи в рамките на минути;
  • Следите изпълнението на таргети докато пътувате или почивате;
  • Чакате с дни за изготвянето на определен репорт;
  • Сравнявате вашите справки с тези на колегите си, за да откриете различия, неточности, грешки;
  • Прекарвате дълги часове при колегите от счетоводството, за да следите клиентски плащания и техните условия;
  • В рамките на няколко секунди трябва да оправдаете направените търговски разходи и да покажете резултатите от тях.

Тези и още безброй непредвидени ситуации са ежедневие за всеки търговец. А знаете ли, че има начин да сведете времето за изпълнение на тези задачи до минимум и да се съсредоточите върху основната си дейност – да продавате? Продължавайте да четете!

Една история за търговци с щастлив край

Вторник е, часът е точно 09:05. Денят е привидно спокоен, но непредвидими казуси се задават един след друг от сутринта.

Ostavete-tyrgovcite-da-prodavat-istoriya-s-shtasliv-kray-balkanservices.com/blog/

Представяме ви Христо – търговски директор на голяма ритейл компания. Христо е целеустремен  и отдаден на работата си. За него е важно във всеки един момент да знае как се движат резултатите, за да ги подобрява непрекъснато. Неговият ден започва с чаша ароматно кафе и преглед на репортите за състоянието на бизнеса. За тази година пред него са поставени амбициозни цели – да увеличи продажбите с 20 %, да пусне на пазара 2 нови продукта и да разшири пазарите, на които оперира компанията.

Ostavete-tyrgovcite-da-prodavat-istoriya-s-shtastliv-kray-balkanservices.com/blog/

 

Валери е най-добрият регионален мениджър в екипа на Христо. Той е амбициозен и последователен. Задачите му са ясно структурирани: изпълнение на заложени таргети от търговците, представяне на новите продукти на ключови клиенти, презентации пред потенциални нови дистрибутори.

 

Ostavete-tyrgovcite-da-prodavat-istoriya-s-shtastliv-kray-balkanservices.com/blog/

Търговският администратор в компанията се казва Надя. Тя е съвестна и изпълнителна, но напоследък е изтощена от всички непредвидени задачи, които й се възлагат в последния момент, а срокът е както винаги – „за вчера“.

Денят й започва в ранни зори, преди всички останали, защото трябва да подготви ръчно всички регулярни, оперативни и спешни справки, изискани от Христо, Валери или друг представител на търговския екип.

Докато отпива бавно от кафето си, търговският директор внимателно преглежда изготвените репорти и забелязва някои обезпокоителни факти: Валери няма да достигне таргета си с цели 18%, а някои от ключовите му търговци все още не са затворили сделки, по които работят отдавна.

Христо веднага се обажда на най-добрия си регионален мениджър и със строг тон иска незабавно обяснения по тези важни въпроси. Валери спокойно му отговаря, че най-вероятно гледа непълна справка, защото търговците са финализирали сделките, а таргетът е изпълнен на 99%.

Започват разгорещени реплики и сравнения с миналогодишните резултати в търсене на истината. Христо твърди, че забелязва 15% спад за региона, а Валери напомня, че от тази година има ново райониране, което най-вероятно не е отразено коректно в репортите. Разбира се, казусът се изпраща към търговския администратор – Надя, която трябва да го разреши в най-кратки срокове, въпреки всички други задачи в графика.

В същия момент търговският директор получава важно съобщение и приоритетите рязко се пренареждат…

Как продължава историята? Могат ли компаниите да избегнат подобни ситуации в бъдеще с помощта на Business Intelligence софтуер? Как търговците да съкратят времето за изготвяне на справки и да са уверени, че всеки гледа едни и същи данни?

За да разберете, гледайте видеото от уебинара „Приходите в детайл – основа за растеж и експанзия“:

 

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 😊



Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени успешно над 640 проекта, от които 400+ в областта на Business Intelligence. 

Ако се питате как системите за бизнес анализи биха били полезни за вашата компания или търсите съвет за избор на BI решение, експертите ни са насреща да съдействат.

Заявете безплатна консултация чрез попълване на контактна форма.

 

Balkan Services digitalization newsletter - balkanservices.com

 

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code Кликни върху символите за обновяване.

От QlikView към Qlik Sense: Миграцията на TESY към ново поколение BI - Balkan Services
BI
От QlikView към Qlik Sense: Миграцията на TESY към ново поколение BI

В постоянно развиващия се свят на инструментите за анализ и по-специално на Business Intelligence (BI), прогресът често е свързан с припознаване на промяната като движеща сила. С възхода на технологиите  и необходимостта от модернизация, много организации обмислят предизвикателния, но жизненоважен процес на миграция от един BI инструмент към такъв от …

BI
ТОП 10 AI тенденции при бизнес анализа и фирмените данни

Навярно трудно ще се намери човек, който да отрече, че светът се намира в средата на бум на изкуствения интелект (от англ. artificial intelligence, AI), a генеративният изкуствен интелект (от англ. generative AI) ще ни отведе в нова ера на производителност и просперитет. Заедно с възможностите, които ни предоставя AI, …

С нов BI софтуер Кика Груп „вижда” пълната картина на бизнеса си по света - Balkan Services
BI
С нов BI софтуер Кика Груп „вижда” пълната картина на бизнеса си по света [case study]

Българските експортно ориентирани компании стъпват на нови пазари в Европа и се превръщат в част от постепенното пренареждане на икономиките. Китай също се преструктурира, като част от производствата постепенно се свиват, а нишите до голяма степен се заемат от динамично растящи фирми от цял свят.  Компанията, за която предстои да …