Как Агенция за събиране на вземания ЕАД автоматизира 70% от репортинга си за 4 месеца [case study]

Как Агенция за събиране на вземания автоматизира 70% от репортинга си за 4 месеца - balkanservices.com
BI

В условия на висококонкурентен пазар, в който иновациите са задължително условие за растеж, само за 4 месеца „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД автоматизира над 70% от своя репортинг.

В процеса на работа компанията следи множество ключови показатели, а подготовката на репорти на дневна база изисква много усилия и кратки срокове. Обемът на данни нараства значително и компанията осъзнава, че ще бъде все по-трудно да се справя с тази тенденция, затова се свърза с нас в търсене на най-подходящото решение.

С помощта на модерна технология компанията значително съкращава времето за вземане на информирани управленски решения, повишава ефективността и подобрява конкурентността.

 

За „Агенция за събиране на вземания“

„Агенция за събиране на вземания“ ЕАД е компания, специализирана в изкупуването и управлението на портфолиа от задължения на територията на България. В организацията работят над 220 служители, а портфейлите от задължения, които управлява, възлизат на повече от 1,4 млрд. лв.

 

Ежедневни предизвикателства

Рентабилността на компанията зависи изцяло от навременни и правилни инвестиции в портфолиа от задължения, както и тяхната своевременна събираемост. „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД ежедневно анализира над 140 ключови показателя, на база които изготвя прогнози за възвръщаемостта на управляваните задължения.

Тези прогнози са в основата на всяко инвестиционно решение, а точността на данните и проследяването им в правилния момент са от ключово значение за закупуването на портфолиа от задължения.

Ръчното изготвяне на тези прогнози и справки е времеемко, а сроковете – кратки. Забавянето или неточността на репортите е предпоставка за пропускане на възможности за инвестиции с висока възвръщаемост.

 

Решението – внедряване на Business Intelligence система

С цел подобряване на процесите в компанията и повишаване на конкурентоспособността, „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД проучва иновативните технологии и решава да внедри BI система, която да автоматизира целия репортинг в компанията.

На организирана от Balkan Services конференция през 2016 г., Михаил Георгиев – ръководител на отдел “Риск и репортинг“, се запознава с ползите от Business Intelligence решенията. По време на събитието той има възможността да види нагледно как работи BI системата Qlik Sense и осъзнава, че този инструмент би спестил много време и усилия на цялото дружество.

„Агенция за събиране на вземания“ проучва BI платформите на пазара, като основни фактори за избор на система са функционалност, гъвкавост, бързина на внедряване, цена, хардуерни изисквания и „self-service“ възможности.

„Спряхме се на Balkan Services, защото са професионалисти и ни предложиха гъвкави решения – за всяко нещо имаха два или три варианта, от които да избираме“ – споделя Михаил Георгиев.

Подготвеното от екипа ни демонстративно приложение с данни на клиента, с цел създаване на примерен репорт, напълно затвърждава решението за избор на BI платформата Qlik Sense.

Съвместната работа на Balkan Services и „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД  стартира с изготвянето на детайлен бизнес анализ, в който биват дефинирани изисквания към бизнес интелиджънс решението.

Първа фаза на проекта започва с внедряването на Qlik Sense в ключовия отдел „Риск и репортинг“ и само след 4 месеца приложението вече се използва на ежедневна база, а на следващ етап то бива внедрено и в дружеството на компанията в Румъния.

 

Резултати от BI проекта

Чрез внедряване на Business Intelligence система, компанията вече получава точната информация на момента, следи изпълнението на цели на дневна база и може да взема правилните решения в правилния момент.

Изграденото BI приложение автоматизира над 70% от репортинга още на първа фаза и всичко става автоматично и навреме.

BI системата позволява сравнение на данни от различни времеви периоди и графичното им изобразяване по разнообразни начини, само с няколко клика. Ръчният репортинг е елиминиран, което спестява усилия и повишава ефективността на дейността.

Всички справки за състоянието на бизнеса и по-детайлни репорти са готови навреме, персонализирани според целите, които изпълняват.

Системата продължава да се развива според специфичните нужди на компанията, в процес са и следващите фази на разработка.

„Всички иновации, технологични решения, които внедряваме, по един или друг начин ни помагат да напредваме и вземаме превес пред другите.“, споделя Георгиев.

 

Гледайте интервюто с Михаил Георгиев от „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД по време на организираната от Balkan Services конференция за бизнес софтуер .digicompLead, в което той разказва с подробности за съвместния проект 👇

Ще се радваме да споделите статията, ако Ви е била полезна 🙂


Никой бизнес в днешно време не може да се развива и да бъде конкурентен без ползването на ИТ системи. Изборът на правилното софтуерно решение и неговото внедряване е сложно, трудно, но критично важно решение. Освен това технологиите се развиват много по-бързо, отколкото можем да си представим.

В Balkan Services имаме експертни познания за бизнеса и технологиите, говорим и двата езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на най-подходящата бизнес система за вашите нужди.

Изпратете ни вашите въпроси оттук >

 

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 640 проекта, от които над 400 са в областта на BI системите. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.

 

Бюлетин за дигитализация на Balkan Services

 

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code Кликни върху символите за обновяване.

“Черноморско злато” съкрати времето за бизнес анализите си до 1 минута - Balkan Services
BI
“Черноморско злато” съкрати времето за бизнес анализите си до 1 минута [case study]

Успешният бизнес започва с добри решения, едно от тях може да бъде да се фокусираш върху българския пазар, а друго – да преминеш границите и да стъпиш на „чужда земя”. В крайна сметка обаче данните са най-точният компас за мениджърите. От тяхната точност зависи дали ще поемат по правилния път …

10 KPI's за продажби които всеки търговски мениджър трябва да следи - Balkan Services
BI
10-те най-важни показателя за всеки мениджър продажби и как да ги следим ефективно

В днешния конкурентен свят, търговските мениджъри са изправени пред непрекъснато нарастващ обем данни и информация, които трябва да анализират и използват за вземане на стратегически решения. Системите за бизнес анализи, които в последните години се превърнаха в задължителен инструмент за ръководството, значително ускоряват и улесняват този процес. Business Intelligence (BI) …

Випласт АД оптимизира производството си с облачно ERP - Balkan Services
ERP
Випласт АД оптимизира производството си с облачния софтуер Soft1 ERP [case study]

Ефективни ли са бизнес процесите във вашата компания, как да подобрите производителността и каква е устойчивостта, адаптивността и гъвкавостта на служителите ви? Софтуерно решение може да „нарисува” картината на случващото се във вашата компания, за да можете лесно да си отговорите на всички тези въпроси.   От пролетта на 2023 …