Българската консултантска компания Balkan Services внедри Business Intelligence системата QlikView в производителя на инструменти и оборудване за строителството Спарки. Решението работи за нуждите на няколко фирми в групата, използва се от централата в София, както и от Спарки Пауър Тулс в Германия. Проектът е реализиран за по-малко от три месеца и е завършен през септември.


Business Intelligence системата генерира справки, отчети и анализи за финансовите операции на Спарки, както и за продажбите на компанията - счетоводни отчети, финансови анализи, търговски справки, управление на ликвидноста на материални запаси и др. Решението обслужва нуждата от навременна информация за финансови одити. Решението е интегрирано и използва данните от множество бизнес системи, работещи в Спарки, включително Техноклас ERP с база данни Oracle, различни системи и решения собствена разработка, MS SQL база данни на немската финансово – счетоводна система, XML, CSV, Excel и др. В добавка са създадени и няколко специфични QlikView приложения, за целите на различни отдели в компанията.


„След като екипът ни попадна на QlikView, ние се запознахме с продукта и постепенно се убедихме в предимствата му. Доволни сме от аналитичните възможности, които ни дава. както и от сътрудничеството ни с Balkan Services“ - заяви Никола Антонов, ИТ мениджър на Спарки АД


Спарки АД (БФБ: SPV) е най-големият български производител на електроинструменти и оборудване за строителството, както и част от най-бързо развиващата се европейска група в тази област. Само преди броени дни компанията спечели два златни медала от Международния панаир в Пловдив за своите продукти от новата серия HD Professional (Heavy Duty). Серията е създадена предвид завишените изисквания и нужди на индустрията и ще гарантира по-висока надеждност на електроинструментите, предназначени за работа в тежки условия на експлоатация. Акциите на Спарки АД, както и на Спарки Елтос АД се търгуват на Българската фондова борса.