Използването на повече социални функционалности и интеграцията с разнообразни мобилни устройства са сред най-важните новости във версия 11 на решението за бизнес анализи (Business Intelligence) QlikView. Новата версия беше представена на 01.12.2011г. в столичния хотел Шератън от Филип Мутафис, управляващ партньор на българската консултантска компания Balkan Services в рамките на организирания от нея и от американския разработчик QlikTech конференция Business Discovery World Tour 2011. QlikView е софтуерно решение за бизнес анализи (BI – Business Intelligence), което се отличава с голяма гъвкавост, лесна употреба и лесна интеграция с разнообразни бази данни и бизнес софтуерни системи.

 

Новостите в QlikView 11 са в пет направления: повече социални функции, които позволяват на потребителите да споделят информация и да взимат бизнес решения съвместно; сравнителен анализ, който увеличава възможностите за съпоставяне на различни видове данни, периоди и параметри; много по-обогатени мобилни функционалности за работа през смартфон и таблет; нови възможности за разработка на приложения, базирани на QlikView от трети страни, както и улеснено внедряване в големи корпорации. „Днес възможността да достъпваш информация за бизнеса си където и да се намираш е от критично значение за правилното взимане на решения, а новите платформи за смартфони и таблети позволяват това да става все по-лесно и интуитивно.

 

QlikView е достъпно през мобилен телефон още в своите предишни версии, но с пускането на QlikView 11 тази тенденция е доразвита с мощни нови мобилни функционалности, които улесняват мениджърите в получаването на бизнес данни в реално време и по-навременното взимане на решения. В добавка, новите социални функционалности разширяват възможностите за споделяне на важна корпоративна информация, включително и с потребители, които не разполагат с QlikView лицензи“ - посочва Филип Мутафис. В рамките на събитието седем големи компании – Happy Bar & Grill, Monbat, Sparky Group, Montecanal, Servie, Boni Holding и Coca Cola Hellenic – разказаха за успешното внедряване на QlikView в тях, осъществено от екипа на Balkan Service.

 

Другият управляващ партньор на фирмата Владимир Рашев разказа пред аудиторията какви са възможностите компаниите да финансират частично своите проекти за внедряване на QlikView и на други бизнес системи с европейски средства. Balkan Service разполага със собствен отдел за изготвяне на европейски проекти, който е сред малкото у нас със специфична експертиза както в сферата на програмите за финансиране, така и на бизнес софтуерните решения. Рашев описа и основните тенденции на пазара на системи за бизнес анализи, включително повишеното търсене на интегрирани решения, включващи различни класове софтуер: BI (Business Intelligence), ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management) и др.; нарастналото търсене на BI обучения; по-големия брой проекти от стари клиенти, които искат доработки; както и развитието на location intelligence приложенията, позволяващи интеграция на BI с географски карти.