Balkan Services успешно внедри софтуера за бизнес анализи Qlik Sense при дългогодишния си клиент „Черноморско злато” АД. Българският производител на вина, бренди и ракия е награждаван многократно през годините, има множество български и международни награди и медали, а в края на 2022 г. отпразнува своя 90-ти юбилей.

 

Разрастването на бизнеса на Черноморско злато

Още през 2007-2008 г. компанията достигнала етап, в който обемът информация, който трябвало да бъде обработен, нараснал значително. Това довело до забавяне на срокове, неточна и непълна информация, поради което се затруднил процесът на работа. В онзи момент от „Черноморско злато“ решили да внедрят Business Intelligence (BI) решението QlikView, а за партньор по внедряването е избрана нашата компания. 

Като естествено продължение на технологичното си развитие от компанията решили да преминат на софтуер от последно поколение. При неговия избор отново предпочели софтуерно решение на Qlik, дългогодишният партньор на Balkan Services и признат за лидер за 13-та поредна година в класацията на Gartner за BI и анализ на данни. 

По примера на свои партньори и контрагенти от „Черноморско злато“ избрали облачната версия (SaaS) на BI софтуера Qlik Sense пред възможността за инсталиране на място при клиента (on-premises, Client-Managed).

От компанията предпочели първия вариант като най-добър за бизнеса им. Предимства на инсталацията в облака са актуалността на версията, достъпността от всяко място и устройство с Интернет, минимизираните разходи по отношение на хардуер и максимално гарантираната сигурност.

 

Внедряването на софтуера Qlik Sense

„Черноморско злато“ разполага с две приложения. Първото приложение е за анализ на продажбите, а второто - за анализ на дистрибуторите (Sales Out).

Реализацията на тези две части от проекта отнема три месеца. Към момента се работи по надграждане на бизнес интелиджънс системата.

Времето, по което BI системата се разработва и внедрява, е динамично и съвпада с период, в който в „Черноморско злато“ са доста по-натоварени от обичайното по отношение на работа. Това на свой ред ускорява процеса по внедряване на системата и води до бързо заработване с нея. Доказателство за това е, че само два дни след преминаване на Qlik Sense всички мениджъри в компанията с достъп до BI системата връщат обратна връзка, че работят функционално с нея и нямат нужда от допълнително обучение или от допълнителни функции.

 

Работата с новия софтуер

BI решението се използва от всички собственици на компанията, както и от мениджърите и изпълнителните й директори. Въпреки, че в компанията разполагат и с други софтуерни решения, с лекотата на работа и пълнотата си, Qlik Sense се превръща в основна система за „Черноморско злато“.

С нея ръководството и собствениците на компанията могат да анализират продажбите на „Черноморско злато“ по-добре, отколкото в миналото. Те могат да използват BI софтуера както на компютър, така и на преносими устройства като смартфон и таблет. Функционалността на Qlik Sense им позволява сами да генерират справки.

 

Сигурност, бързина и гъвкавост

Като най-значими за дружеството са възможностите на Qlik Sense за анализ на продажбите. Облачният BI софтуер позволява на ръководството на „Черноморско злато“ да погледне едни и същи данни от много гледни точки, които да му дадат различни възможности за взимане на решения занапред, и всичко това в реално време.

Qlik Sense спестява много време на екипа на компанията. Изготвянето на справките, от които мениджмънтът има нужда, се генерира за под две минути, докато преди внедряването на софтуера това е отнемало два-три дни.

Огромно предимство за „Черноморско злато“ е точността на данните в Qlik Sense. С BI инструмента ръководството на компанията може спокойно да взима решения, тъй като има 100% доверие, че няма изкривяване или неточност на информацията в системата.

Възможностите на системата за бизнес анализи позволяват продажбите да се следят в реално време.

 

Факторите за успеха на проекта

  1. Яснотата и формулирането на точните нужди, от страна на компанията.
  2. Бързата реакция от страна на Balkan Services.
  3. Кооперативността на екипа на „Черноморско злато“.
  4. Методологията, която Balkan Services използва за управление на проекти и ролята на проектния мениджър.

 

В заключение, Balkan Services и „Черноморско злато“ имат дългогодишно бизнес партньорство, като отношенията между двете компании стават все по-добри с годините. И двата екипа са категорични, че съвместната работа е била удоволствие заради професионализма на двете страни.