CRM решенията стават все по-търсени от бранша, стана ясно на годишната ритейл конференция Make IT Work: Retail 2015, организирана от Балкан Сървисис.

 

Броят на проектите за внедряване на CRM (Customer Relationship Management) системи в сегмента на търговията на дребно у нас е едва 15, или 4% от Топ 100 компаниите в сектора. Точно тези организации обаче генерират 12% от общия оборот.

 

За сравнение внедряванията на ERP (Enterprise Resource Planning) системи в сегмента на търговията на дребно у нас са над 100, което прави 28% от най-големите сто компании в сектора. А тези на BI (Business Intelligence) системи са около 20 проекта в около 10% от водещите сто ритейл предприятия. Това стана ясно по време на годишната ритейл конференция Make IT Work: Retail 2015. Събитието се проведе на 7 април в София Хотел Балкан и събра над 100 професионалисти в сферата на търговията и дистрибуцията. Организатор бе консултантската компания Балкан Сървисис, лидер при внедряване на софтуерни решения за ритейл бизнеса у нас.

 

На конференцията бяха представени успешни практики в компании от сектора, сред които Debenhams Bulgaria, Винпром Пещера, FF Group Bulgaria, Würth България и др. Тя завърши с работна среща, в рамките на която представители от ритейл бранша получиха отговори на въпросите си в сферата на системите за управление на бизнеса.

 

Представители на Балкан Сървисис анонсираха и създадения от компанията продукт FiVa, който събира и валидира данните за продажби и наличности от дистрибутори на компании производители и търговци на едро. Събраните данни се използват за изготвяне Sales Out и Sales In анализ на продажбите на база Business Intelligence платформа. Друг продукт, разработен от Балкан Сървисис е S1, който предоставя готов набор от справки и анализи, реализиран върху нахй-разпространените POS системи у нас. Решението се предлага като услуга по модела SaaS (Software as a Service) и е насочено към по-малки компании за търговия на дребно.