Състезанието се спонсорира от консултантската компания Balkan Services, Melon Technologies и Sirma Group
Иван Любенов, възпитаник на Испанската езикова гимназия “Мигел де Сервантес”, София, стана победител в Турнира на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ – http://www.basscom.org), който се проведе като трети новогодишен кръг от конкурса по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт. Иван е студент и участва за първи път в конкурса – компютрите са му хоби и не се занимава професионално с информатика. Интересува се от фотография и е работил като системен администратор. На второ място се класира седемнадесетгодишният Георги Йорданов, ученик 11 клас в ПМГ, Сливен, паралелка „Информатика”, а на трето място – Александър Георгиев, студент втори курс в СУ "Св. Климент Охридски", който е и победител във финалния присъствен кръг на конкурса по програмиране миналата година.


„За мен е знаков фактът, че възпитаник на езикова гимназия печели този кръг от конкурса по програмиране. Това означава, че развитието на IT индустрията не касае вече само IT бизнеси, тясно, ориентирани специалисти и студенти по информатика, а засяга всички във все по-глобализиращата се софтуерна индустрия“ - заяви г-н Филип Мутафис, Управляващ партньор на фирма Balkan Services, при награждаването на победителя.


Турнирът на БАСКОМ се организира за седма поредна година, като израз на един от приоритетите на асоциацията за подпомагане образованието в областта на компютърните технологии и информатиката. Той представлява предизвикателство и възможност за проверка на практическите знания на бъдещите и настоящи програмисти, като стимулира тяхната креативност.