Как модерните ИТ системи повишават ефективността на бизнеса

Как модерните ИТ системи повишават ефективността на бизнеса - balkanservices.com
IT

Или как да оптимизирате бизнес процесите и да управлявате ИТ инфраструктурата в условия на растеж

Дигитализацията навлиза все повече в съвременния бизнес и това е неоспорим факт. Интегрирането на дигитални технологии във всички области фундаментално променя начина, по който компаниите оперират и доставят стойност на клиентите, а самите технологии правят процесите в компаниите по-ефективни и оптимизирани.

Какво сочи статистиката

Според проведени в края на 2018 г. проучвания, повече от 2/3 от висшия финансов мениджмънт планира увеличение на инвестициите в технологии, които ускоряват положителната бизнес промяна и спомагат за постигане на по-голяма конкурентоспособност и отличаване от конкурентите чрез диференциация. По данни на Forrester*, 46% от компаниите са убедени, че половината от техните приходи до 2020 г. ще дойдат именно поради инициативи за дигитализация.

Дигиталната трансформация изглежда различно за всяка компания, затова е трудно да се даде обща дефиниция, но като цяло това е интегриране на цифровите технологии във всички области на бизнеса, което води до фундаментални промени в начина, по който бизнесът функционира и доставя стойност на клиентите. Дигитализацията на бизнеса се налага и поради все по-голямата глобализация. Чрез информационните технологии дори и малки компании могат да излязат на световните пазари, предлагайки иновативни стоки и услуги.

Какви ползи носят ИТ системите за бизнеса

Трудно можем да изброим всички области на бизнеса, които са силно повлияни от информационните технологии. Част от тях са вътрешната и външната комуникация, съвместната работа на екипите, подобрената ефективност на работното място и редица други. Системите за оптимизиране на работните процеси, споделеното съхранение и съвместните работни пространства увеличават ефективността на бизнеса и позволяват на служителите да постигнат по-добро ниво на работата си за по-кратко време. Софтуерните бизнес системи се прилагат изключително успешно за автоматизиране на рутинни задачи, за улесняване анализа на данните и за тяхното съхранение по начин, който позволява лесното им използване в бъдеще.

Конкурентното предимство е друг ключов фактор за внедряване и използване на информационни технологии в компаниите. Прилагането на иновативни ИТ стратегии води до бързо създаване на нови продукти и услуги, бързото им пускане на пазара и подобряване обслужването на клиентите. Заедно с това, дигиталните технологии подпомагат намаляването на разходите чрез увеличаване на производителността и ефективността. Резултатът е увеличена икономическа ефективност. Благодарение на ИТ системите, редица рутинни задачи могат да бъдат централизирани на едно място и да бъде намалено времето за тяхното изпълнение. Такива системи са например ERP, BI, CRM, EPM и други.

Прочетете още: Какво трябва да знаете за ERP системите

Не са малко примерите в световен мащаб, когато правилните и навременни технологични решения са помогнали на водещи днес компании да станат по-ефективни, да предефинират бизнес моделите си и да подобрят потребителското преживяване на своите клиенти. Сред сериозните бизнес ползи бихме могли да отличим:

 • Събирането на данни в реално време, което включва надеждно и ценовоефективно събиране на ценна за бизнеса информация;
 • Мащабните анализи на бизнес процеси, ключови за бизнеса тенденции и показатели чрез обработка на събраните данни. Тези анализи подпомагат мениджмънта на компанията при взимане на важни за бизнеса, информирани решения;
 • Бързият отговор на нуждите на пазара и на клиентите;
 • Подобряването на потребителското преживяване чрез бързо и адекватно обслужване по множество различни канали на комуникация;
 • Увеличената производителност на служителите, поради по-бърз и лесен достъп до ключови данни и информация и улеснена колаборация;
 • Откриването на проблемни области в бизнеса бързо и лесно и вземане на навременни мерки за тяхното отстраняване.

Поддръжката на ИТ инфраструктурата – на кого да се доверим

Вариантите по отношение поддръжката на вашата ИТ инфраструктура са най-общо два. Да разчитате на собствен ИТ екип в компанията или да се обърнете към партньор, специализиран в поддръжка на ИТ среди. Днес все по-често компаниите изнасят ИТ поддръжката на инфраструктурата си на аутсорсинг, особено в условия на растеж, а причините за това са редица ключови за бизнеса предимства:

 1. Предоставя ви възможност да се фокусирате върху бизнеса

Управлението на ИТ инфраструктурата и системите отнема много време и ресурс. Заедно с това ИТ предизвикателствата нарастват при разрастване на бизнеса. Затова наемането на партньор за управление на инфраструктурата позволява на бизнеса да прехвърли ИТ задачи към него и да се концентрира върху оперативната дейност и стратегическите задачи.

 1. Намалява разходите

Наемането на външен партньор за управление на ИТ инфраструктурата е по-евтино от наемането на екип от висококвалифицирани ИТ специалисти на пълно работно време. Това е особено ефективно за малките и средни предприятия.

 1. 100% ИТ ефективност

Партньорството с компании за управление на ИТ инфраструктура осигурява навременна поддръжка и бързо разрешаване на най-сложните проблеми, възникнали в ИТ средата на предприятието. Аутсорсинг компаниите имат задълбочени познания за най-новите технологии и предоставят висококвалифицирани услуги. А това от своя страна прави ИТ инфраструктурата ви по-надеждна и стабилна в дългосрочен план.

 1. Лесно справяне с ИТ предизвикателствата

Притежавайки задълбочени знания, доставчиците на услуги по управление на ИТ инфраструктура определено познават начините и методите да се справят с всички предизвикателства, свързани с ИТ, да предоставят максимална стойност за бизнеса и да минимизират риска.

 1. Подобрена гъвкавост

В настоящия свърхконкурентен пейзаж е наложително всеки бизнес да има бърза реакция и гъвкавост спрямо изискванията на пазара. Това може да се постигне само когато бизнесът възложи управлението на ИТ инфраструктурата си на надежден партньор, които ще ви предостави много по-добри възможности за бързо внедряване на нови ИТ разработки.

Или ако трябва в заключение да обобщим, аутсорсингът на управлението на ИТ инфраструктурата към надежден доставчик осигурява стратегическа ефективност, както и ефективност на разходите. Това позволява на бизнеса да се съсредоточи в оперативните области, да включи ИТ в бизнес целите си, да оптимизира процесите си и да получи нови възможности.

Ще се радваме да споделите статията, ако Ви е била полезна 😊

 

*Източник: The State Of Digital Business 2016 To 2020

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

krizata_vreme_za_inovacii_reorganizatsiya_digitalizatsiya-balkanservices.com
BI
Кризата – време за иновации, реорганизация и дигитализация

Необходимо време: 6 минути По правило кризите са периоди на несигурност, непредвидимост и напрежение. Те често предизвикват паника и страх, а това на свой ред води до взимането на нерационални и прибързани решения, които могат да имат неблагоприятни последствия за компаниите в дългосрочен план. И ако за някои типове кризи – каквито са финансовите …

dobrite_praktiki_koito_prilozhihme_v_krizata-balkanservices.com
BI
Добрите практики, които приложихме в кризата

Необходимо време: 6 минути Прочетете повече за мерките, които предприехме в Balkan Services, за да се справим с извънредното положение. Обявяването на извънредно положение в началото на месец март и въведените впоследствие ограничителни мерки наложиха необходимостта целият бизнес у нас да промени своя ритъм на работа и да се адаптира към безпрецедентната обстановка. В …

chetiri_seriozni_zaplahi_za_firmenite_danni_pri_rabota_ot_vkyshti-balkanservices.com
IT
4 сериозни заплахи за фирмените данни при работа от вкъщи

Необходимо време: 4 минути Извънредните обстоятелства, които наложи пандемията COVID-19, поставят редица предизвикателства, не само пред здравето на хората, но и пред бизнеса в цял свят. Една от основните трудности пред българските компании е необходимостта бързо да реорганизират работния си процес и да се адаптират към новите условия на дистанционна работа. Служителите на значителна …