BI – скритият служител

BI – скритият служител - www.balkanservices.com
BI

Balkan Services представи ползите и основните принципи на BI в практическо обучение на тема „Първи стъпки в Business Intelligence”

 

Правилно внедреното и работещо BI (Business Intelligence) решение е основен инструмент на мениджмънта. To осигурява бърз достъп до обширна бизнес информация, систематизирана по един лесен и разбираем начин и се превръща в неизменна и жизненоважна част от ежедневието на организациите.

Това каза Бояна Ликоманова-Димова, партньор и ръководител на BI отдела в Balkan Services, при откриването на еднодневното специализирано обучение „Първи стъпки в Business Intelligence”, което компанията проведе на 25 юли. В рамките на курса бяха представени актуални практически теми –  ролята на рипортинг системите, какво включва подготовката за успешно внедряване на BI, какви са основните принципи и стъпки, които трябва да се следват и какви са подводните камъни в този процес, как да се идентифицират и структурират ключовите показатели за ефективност (KPI’s). Бяха разгледани също така последните новости в бизнес интелиджънс платформата Qlik Sense и бяха споделени реални казуси и техните решения. Eксперти от компанията проведоха и практическо обучение със задачи върху реално приложение в Qlik среда.

„Business Intelligence не е продукт или услуга, а архитектура и съвкупност от процеси и технологии, включващи интегрирани оперативни и подпомагащи вземането на решения приложения и системи за управление на база данни“, коментира Бояна Ликоманова-Димова. Това е инструмент за средния и висшия мениджмънт, чиято цел е да предостави лесен достъп до данните и техните визуализации и зависимости според конкретните нужди на организациите.

 

Причини за внедряване на BI

„Бизнес изискванията, които налагат внедряване на BI, включват три основни стълба“, обясни Бояна Ликоманова-Димова. Първият е натрупването на големи обеми от данни. Това включва гигабайти/терабайти информация под формата на записи, таблици, файлове, трансакции и други. Разнообразието на тези данни също е много важен фактор в полза на внедряването на рипортинг система и се определя като втория важен стълб. Много често бизнесът се сблъсква с използване и необходимостта от анализ на разнородни типове данни – както структурирани, така и неструктурирани, както от вътрешни, така и от външни за компанията източници. На практика дейността на компаниите днес се обединява около данните. И третият фактор е скоростта, или непрекъснато намаляващото време за подготовка на доклади, анализи на база извлечени от различни източници данни, необходимостта периодично и в реално време да се проследяват ключови показатели за дейността на компаниите.

 

BI архитектура

Съвременната ИТ архитектура в компаниите включва редица софтуерни решения. Част от тях са: ERP и CRM платформи, системи, които събират и предоставят пазарна информация, таблици в Excel, публични регистри, системи за управление на документи и други. Много често компаниите ползват  и  данни от социални мрежи за нуждите на маркетинга и изследване на потребителското мнение и поведение.

Върху всички тези системи се „разполага“ бизнес интелиджънс решение, което „тегли“ данни от тях и ги обработва в различни разрези за нуждите на мениджмънта с цел взимане на навременни и информирани решения. „Реално в BI не се въвеждат данни, той само чете данни от другите системи и бази данни. Така структурираните данни се предоставят на мениджъри и анализатори в един лесен за използване интерфейс, в който те могат да анализират реални резултати и да откриват скрити взаимовръзки за секунди.“, обясни Бояна Ликоманова-Димова.

„Важно е да се знае, че Business Intelligence архитектурата представлява цялостна отделна платформа, а не единична справка“, допълни тя. На практика BI включва три основни слоя – слой за достъп до данни, приложен слой и презентационен слой (представяне/визуализация). В първия слой се извличат данни от различни източници, като например таблици, бази данни, ERP, CRM, Web, Big Data. Следва приложният слой, където системата за управление на бизнеса се обработва и подготвя данните, а презентационният слой над него, предназначен за крайните потребители, служи за визуализация, анализи и създаване на специфични потребителски справки. Сериозно предимство на Qlik е, че неговият инструментариум включва всичко необходимо за обезпечаване на трите основни слоя. Също така интерфейсът му, както на повечето водещи рипортинг системи, може да бъде достъпен през браузър на стационарно или мобилно устройство.

Прочетете още: Business Intelligence – какво, за кого и защо

Ползите от внедряване на BI система

Основните ползи от Business Intelligence са главно за топ мениджмънта и бизнес анализаторите, споделят експертите от Balkan Services. Освен че спестява време, правилно внедрената бизнес интелиджънс система дава и единна версия на истината (single point of truth), осигурявайки  достоверност на критичната информация. Също така бизнес софтуерът позволява вземането на по-бързи и информирани решения, както и спомага за откриване на скрити възможности при изследване на зависимости и трендове от страна на бизнес анализаторите. Това е възможно благодарение на представянето на информацията от различни гледни точки, например логистика, счетоводство, продажби и други. Други важни предимства на рипортинг системите са още бързото изготвяне на справки и анализи и тяхната наличност винаги, когато е необходимо, както и вече споменатото интегриране на данни от различни източници.

Известен е фактът, че компаниите често се сблъскват със загуба на know-how при напускане на служители. При наличието на BI обаче предаването на знанието към новите служители е улеснено и по този начин информацията и опитът се запазват в компанията.

 

Основни принципи при внедряването на Business Intelligence софтуер

„За да се постигне успешно внедряване, е необходимо мениджмънтът, който ще се възползва най-много от рипортинг системата, да бъде ангажиран  и да подкрепя цялостния процес “, съветва Бояна Ликоманова-Димова. Една от целите в случая е информацията да се представи по най-лесно разбираемия и полезен за конкретния бизнес начин, както и да е възможно съставянето на необходимите сечения, без да се изискват допълнителни технически знания от потребителите.

„Ние в Balkan Services изпълняваме всеки бизнес интелиджънс проект като бутиково решение. Това означава, че той трябва да бъде съобразен с конкретните нужди на съответната компания, да отразява вътрешните й процеси и да включва специфичните за нейната сфера на дейност терминология и ключови показатели.“ – споделя още Бояна.

Balkan Services разполага с богата експертиза във внедряването на успешни Business Intelligence проекти. Компанията има реализирани над 200 проекта в области като търговия и дистрибуция, производство, фармация, финанси и застраховане, както и в сектора на услугите. Можете да разгледате BI проекти за наши клиенти оттук.

Ако планирате внедряване на Business Intelligence решение и желаете да се консултирате с опитни специалисти, заявете безплатна консултация като попълните контактната форма.

 

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 🙂

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

Qlik Sense - moshten analitichen instrument v rycete na biznesa - www.balkanservices.com
BI
Qlik Sense – мощен аналитичен инструмент в ръцете на бизнеса

Необходимо време: 5 минути Business Intelligence платформата предоставя изключителни възможности за извличане, визуализация и анализ на данни, както и за съвместна работа на всички типове потребители Три са основните фактори, които оказват влияние върху Business Intelligence и анализите. Това са непрекъснато нарастващият обем от данни и съдържание, разнородните източници, в които се събират данни …

Ostavete-tyrgovcite-da-prodavat-istoriya-s-shtastliv-kray-balkanservices.com/blog/
BI
Позволете на търговците да продават – история с щастлив край

Необходимо време: 4 минути Като основен “виновник“ за приходите, търговският отдел е ключово звено във всяка организация. Именно затова дейността му изисква постоянни анализи и оптимизация. Търговците често трябва да изготвят времеотнемащи справки, да се срещат с клиенти и да се отчитат пред ръководството, да следят изпълнението на цели. Обикновено събраните от тези дейности …

business-intelligence-kakvo-za-kogo-i-zashto - balkanservices.com/blog
BI
Business Intelligence решения – какво, за кого и защо

Необходимо време: 7 минути Терминът Business Intelligence не е нов за технологичния свят, но неговото значение и стойност за бизнеса напоследък нарастват с бързи темпове. И ако до преди 15-ина години това понятие звучеше по-скоро като екзотика, то днес успехите на организациите, правилните и обосновани решения и изпреварването на конкуренцията вървят ръка за ръка …