Business Intelligence решения – какво, за кого и защо

BI

Терминът Business Intelligence не е нов за технологичния свят, но неговото значение и стойност за бизнеса напоследък нарастват с бързи темпове.

И ако до преди 15-ина години това понятие звучеше по-скоро като екзотика, то днес успехите на организациите, правилните и обосновани решения и изпреварването на конкуренцията вървят ръка за ръка с използването на специализиран бизнес софтуер.

Всъщност тук трябва веднага да се коригираме. BI не е просто продукт или система в смисъла, който влагаме в тези думи. Той е по-скоро набор от инструменти, които предоставят на компаниите възможност за използване на  наличните данни, представени по разбираем начин.

 

Какво представлява BI

Business Intelligence включва процеси, средства и технологии, необходими за превръщането на данните в информация, а информацията в знания и планове, които предполагат бързи и ефективни бизнес действия и подпомагат процеса на вземане на решения.

Именно чрез система за бизнес анализи потребителите получават сигурна, консистентна, разбираема, лесна за обработка и навременна информация, която създава предпоставки за информирано решение.

Или ако трябва да систематизираме, Business Intelligence:

  1. Подпомага вземането на ефективни и информирани решения;
  2. Превръща огромните обеми от данни в ценно съдържание за бизнеса;
  3. Позволява достъп, споделяне, обработка и анализ на данни от точните хора, в точното време и по предпочитания от тях начин;
  4. Предоставя единна версия на истината;
  5. Запазва знанието в компанията;
  6. Спестява време и усилия на ключови фигури в компаниите.

 

Business intelligence позволява на организациите да събират данни от вътрешни и външни източници, да ги подготвят за анализи, да се създават и изпращат заявки към тези данни и да се създават рипорти, информационни табла (дашборди) и визуализация на данни.

Целта е резултатите от анализите да бъдат достъпни по всяко време и от всяко място за хората, отговорни за вземането на решения в компаниите, и за  анализаторите, които да ползват времето си за търсене на зависимости, за откриване на възможности и за взимане на мерки при зараждане на проблеми.

Системите за бизнес анализи комбинират широк набор от приложения за анализ на данни, включително импровизирани (ad hoc) анализи и заявки, корпоративен репортинг, отчитане на таргети и прогнози за бъдеще, мобилни BI, BI в реално време, оперативни BI, облачни и SaaS BI и др.

Популярността на използването на подобни системи за анализ днес в голяма степен е провокирано от бума в „големите данни“. Все повече BI платформи се използват като front-end интерфейси за Big Data.

Съвременният бизнес интелиджънс софтуер обикновено разполага с гъвкави back-end интерфейси, което му позволява да се свързва с различни източници на данни. Това, заедно с лесните за използване потребителски интерфейси, прави BI инструментите подходящи за свързване към Big Data архитектури.

 

По какво BI  се отличава от останалите специализирани софтуери

Като цяло репортинг системите надграждат оперативните софтуерни системи – транзакционни или управленски (например ERP, CRM и др.), като ползват, комбинират и визуализират данните от тях.

Една ERP система например изисква основно въвеждане на данни. Тя се актуализира през целия ден, а рипортите, извлечени от нея, са структурирани така, че да се разбере какво се случва в дадения момент. Кога е пристигнал даден товар, дали производството е настроено правилно днес или от какво се е оплакал даден клиент?

Тези решения отговарят на въпроса „Какво?“, а не на въпроси „Какво, ако?“, „Защо“, „От кога?“. Те са идеални за оперативни рипорти, но извличането на аналитичен рипорт от тях не е добър ход.

Тук идва мястото на решенията за бизнес анализи. За разлика от транзакционните системи, които подпомагат бизнес процесите, BI системите са тези, които са проектирани да ви помогнат да управлявате бизнеса си, отговаряйки на въпроси като „Какво, ако?“.

Те ви помагат да разберете не само КАКВО се случва, но и ЗАЩО се случва. Основна тяхна задача е да работят с голям набор от данни с многообразни сечения, които от една страна показват резултатите за дълги периоди от време, а от друга показват различни гледни точки на информацията.

 

И тук стигаме до следващия въпрос – защо BI системите са толкова важни?

Отговорът е ясен и логичен – защото те предоставят на бизнеса редица ползи. Сред тях можем да отличим ускоряване и подобряване на процеса на вземане на решения, оптимизиране на вътрешнофирмените процеси, увеличаване на оперативната ефективност, генериране на нови приходи и не на последно място – предоставяне на конкурентни предимства пред останалите.

Платформите за анализ могат също така да ви помогнат да идентифицирате пазарни тенденции и да откриете проблеми, които трябва да бъдат решени.

Виждайки целия си бизнес на един екран, лесно можете да боравите с информацията, да откривате бързо различни корелации, проблеми и възможности, да получавате ценна информация, да изчиствате грешки и да подобрявате процеси.

Заедно с това бизнес интелиджънс системите позволяват да проследявате изпълнението на фирмената стратегията по голям брой показатели, като в същото време автоматизират процеса по репортинг.

Прочетете още: Qlik Sense – мощен аналитичен инструмент в ръцете на бизнеса

 

За кого е подходяща BI системата

Ако сте мениджър на компания, сигурно често сте си задавали въпроси, на които трудно или бавно сте намирали отговори?

Можете ли например точно да определите кой е клиентът с най-голям ръст от продажби на продукти с висок марж или кои са потенциалните ви потребители, които в Q1/2018 са се интересували от даден продукт, обърнали са се към конкурентите ви, не са купили нищо и са направили ново запитване към вас в Q3/2018?

Или в кои часове какви стоки се купуват и от кого, или да предвидите потенциални продукти, които ще се превърнат в залежала стока, или колко е нетната печалба от даден бранд или услуга? Или, или, или…

Въпросите са толкова много и използвайки ежедневно платформа за анализ ще свикнете да получавате отговорите им веднага, както и да намирате още факти, докато си „играете“ със собствените данни и резултати от тях.

Именно мениджмънтът на една компания са хората, които най-пълно могат да се възползват от предимствата на Business Intelligence системата. Благодарение на нея те могат да проследят данните и да разполагат с цялата бизнес информация, събрана на едно място и налична на екрана на компютъра.

При това тя е еднаква за цялата организация и за всички отдели на компанията. Тази информация и анализите, постигнати благодарение на нея, помагат да се оптимизират процесите в организацията, да се видят ползите от ERP системата; да се вземат по-бързи и информирани решения; да се запазят знанието и данните в компанията, да се откриват по-лесно технически грешки и не на последно място – да се освободи време на ценните служители.

Прочетете още: ОББ Интерлийз дигитализира репортинга си с BI системата Qlik Sense – интервю

 

Проблемите, които BI ви помага да решите

Вероятно ви се е случвало да се нуждаете от по-голяма видимост и проследимост на пазара и дейността на търговския отдел. Имали сте нужда да реализирате различни модели за разпределение и алокиране на разходи, които да са на база приходите или вложените усилия.

Или губите пари и възможности, действате по усет и не знаете какво са продали отделните ви търговци, дали са изпълнили целите, кои са най-доходоносните ви и лоялни клиенти или кой продукт е с най-голям потенциал за продажба? Или пък ви липсва сравнимост и проследимост и срещате затруднения в прогнозирането?

Бизнесът расте и комплексността на взаимовръзките и данните в различните системи не могат да се съберат в една човешка глава, а Екселът отдавна се задъхва. Със сигурност можете да назовете още много други проблеми, с които се сблъсквате и които са специфични за вашата сфера на дейност.

 

Решението в тези случаи е бизнес интелиджънс система.

Чрез нея, благодарение на множеството визуализации, налични в едно-единствено приложение,  можете да проследявате информацията през различни сечения, да откривате скрити възможности и да вземате информирани решения на база множество различни източници (ERP, CRM, Excel, web и др.).

Специализираният софтуер ви позволява да проследявате ключовите показатели за ефективност (KPI) и да настройвате процеса на анализ и репортинг в зависимост от стратегията на компанията.

И така – готови ли сте да придвижите бизнеса си една крачка напред?

Вижте как Агенция за събиране на вземания ЕАД автоматизира 70% от репортинга си за 4 месеца

 

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 😊


Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени успешно над 640 проекта, от които 400+ в областта на Business Intelligence. 

Ако се питате дали системите за бизнес анализи са подходящи за Вашата компания или търсите съвет за избор на BI решение, експертите ни са насреща да съдействат. Можете да заявите безплатна консултация чрез попълване на контактна форма.

 

Balkan Services digitalization newsletter - balkanservices.com

 

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

За търговска верига Макс Марк анализите на продажбите вече отнемат секунди - Balkan Services
BI
За търговска верига Макс Марк анализите на продажбите вече отнемат секунди [case study]

Време за четене: 7 минути В днешно време динамиката при търговията на дребно изисква обработка на огромни обеми от данни за кратко време, мигновен достъп до множество анализи и справки, както и възможност за бърза преценка и взимане на информирани решения. Всичко това трудно може да се постигне без помощта на съвременните технологии, чрез които …

Как големите компании анализират ERP данните с помощта на BI софтуер?
BI
Максимизиране на ползите от ERP – как го правят големите компании?

Време за четене: 9 минути Когато една фирма е в началото на своето развитие, бизнес процесите са сравнително опростени и ясни, а данните тепърва започват да се набавят. С разрастване на дейността процесите се усложняват значително, обемът от данни нараства експоненциално и овладяването му се превръща в мисия невъзможна. Това е особено валидно при бърз …

ТОП 10 BI трендове през 2021: големият дигитален преход (част 2) - balkanservices.com
BI
ТОП 10 BI трендове през 2021: големият дигитален преход (част 2)

Време за четене: 7 минути Статията е продължение на „ТОП 10 BI трендове през 2021 г.: големият дигитален преход (част 1)“    В първа част разгледахме 5 от тенденциите в BI за 2021 година. Вижте кои са останалите 5. 6. От ключово значение е да се регистрират и анализират „алтернативни“ данни Колко рано можеше да …