Чуждестранният бизнес в България: Израел [ексклузивни данни]


Гост-автор: Людмил Стойчев

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания

В анализа представяме резултати за израелския бизнес* – една от 12-те най-големи инвеститорски бизнес общности в България.

Независимо изследване на бизнеса в България на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., продължило три години (23 000 респонденти с оперативен приход над 1 млн. долара; Общо 1,2 млн. работни места и 343,4 млрд. лв. оперативен приход) откри над 3 000 компании с мажоритарна собственост на юридически или физически лица от общо 78 държави.

Израелският бизнес в България, респонденти - Balkan Services

В кои индустрии работи израелският бизнес в страната?

Израелски компании присъстват в 10 от 18-те индустрии в България (CBN benchmark based on EC – NACE Rev. II).

Израелският бизнес в България по индустрии - Balkan Services

ТОП 3 индустрии, в които доминира интерес от израелски инвеститори в страната са:

Информация и комуникация (INFORMATION AND COMMUNICATION)

Търговия на едро и дребно (WHOLESALE AND RETAIL TRADE)

Недвижими имоти (REAL ESTATE ACTIVITIES)

В ТОП 3 индустрии са активни 69,4% от всички израелски компании, опериращи в страната.

Израелският бизнес с интернес към ИТ сферата - Balkan Services

Израелските инвеститори в България са една от трите водещи нации (заедно със САЩ и Великобритания), чийто представители имат най-голям интерес в ИТ сферата у нас.

Прочети още: Защо ИТ компаниите управляват бизнеса си с NetSuite?

Какво е географското разпределение на израелските компании в България?

Израелски бизнес присъства в 11 от всички 28 области в страната.

Израелският бизнес по области - Balkan Services

Трите области с най-многобройно присъствие на израелски работодатели са:


  1. София-град



  2. Пловдив



  3. Варна


В тези три области са регистрирани 87,4% от всички израелски компании в България.

Какъв е дялът и профилът на израелския бизнес в България?

Израелски работодатели държат 2,2% от всички работни места в сегмента на FI.

Общият оперативен приход на израелските компании в България към БВП на страната за изследвания период е 1,5% и нарежда страната в ТОП 15 от 78 държави по този показател.

Израелският бизнес като процент от БВП - Balkan Services

Най-голям дял от оперативните приходи имат продажбите на услуги с дял от 2,9% от всички продажби на услуги в сегмента на чуждестранните инвеститори в страната. Това нарежда израелските инвеститори в първите десет инвеститорски общности по размер на приходи от услуги сред всичките 78 нации, притежаващи компании у нас.

Израелски инвеститори са представени в България с над 50 компании в сегмента на малкия и среден бизнес.

Израелски работодатели в България - Balkan Services

Израелски работодатели имат дял от 2,9% от всички изплатени възнаграждения от чуждестранни инвеститори и дял от 2,4% от всички внесени социални и здравни осигуровки.

Израелски компании в страната имат дял от 1,8% от оперативната печалба, реализирана в България от всички чуждестранни инвеститори в изследването.

Прочети още: В арсенала срещу наближаващата икономическа буря: тази технология спасява бизнес планове, обороти, работни места и печалби. Да обърнем поглед към най-големия бизнес сектор в България


* Изследването включва резултати за 20 държави с юридически и физически лица от съответната страна с регистриран бизнес в България с приход над USD1.0M за фискалната 2021 година: Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Нидерландия, Румъния, Швейцария, Русия, Турция, Украйна, Великобритания, САЩ.

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. http://blog.cbn-bulgaria.com/


В Balkan Services разполагаме с експертни познания за бизнеса, технологиите и законодателството, владеем и трите езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на точната бизнес система за вашите нужди.

Contact us button - Balkan Services

Balkan Services внедрява бизнес софтуер от 2006 г. и има завършени повече от 660 проекта за над 320 компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.

Balkan Services
Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 720 проекта за имплементация на бизнес софтуер и изграждане на цялостна IT инфраструктура за 390+ компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.