Чуждестранният бизнес в България: Израел [ексклузивни данни]

Израелският бизнес в България - Balkan Services
ERP


Гост-автор: Людмил Стойчев

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания

 

В анализа представяме резултати за израелския бизнес* – една от 12-те най-големи инвеститорски бизнес общности в България.

Независимо изследване на бизнеса в България на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., продължило три години (23 000 респонденти с оперативен приход над 1 млн. долара; Общо 1,2 млн. работни места и 343,4 млрд. лв. оперативен приход) откри над 3 000 компании с мажоритарна собственост на юридически или физически лица от общо 78 държави.

Израелският бизнес в България, респонденти - Balkan Services

 

В кои индустрии работи израелският бизнес в страната?

Израелски компании присъстват в 10 от 18-те индустрии в България (CBN benchmark based on EC – NACE Rev. II).

Израелският бизнес в България по индустрии - Balkan Services

 

ТОП 3 индустрии, в които доминира интерес от израелски инвеститори в страната са:

 

Информация и комуникация (INFORMATION AND COMMUNICATION)

Търговия на едро и дребно (WHOLESALE AND RETAIL TRADE)

Недвижими имоти (REAL ESTATE ACTIVITIES)

 

В ТОП 3 индустрии са активни 69,4% от всички израелски компании, опериращи в страната.

Израелският бизнес с интернес към ИТ сферата - Balkan Services

 

Израелските инвеститори в България са една от трите водещи нации (заедно със САЩ и Великобритания), чийто представители имат най-голям интерес в ИТ сферата у нас.

 

Прочетете още: Защо ИТ компаниите управляват бизнеса си с NetSuite?

 

Какво е географското разпределение на израелските компании в България?

Израелски бизнес присъства в 11 от всички 28 области в страната.

Израелският бизнес по области - Balkan Services

 

Трите области с най-многобройно присъствие на израелски работодатели са:

  1. София-град

  2. Пловдив

  3. Варна

 

В тези три области са регистрирани 87,4% от всички израелски компании в България.

 

Какъв е дялът и профилът на израелския бизнес в България?

Израелски работодатели държат 2,2% от всички работни места в сегмента на FI.

Общият оперативен приход на израелските компании в България към БВП на страната за изследвания период е 1,5% и нарежда страната в ТОП 15 от 78 държави по този показател.

Израелският бизнес като процент от БВП - Balkan Services

 

Най-голям дял от оперативните приходи имат продажбите на услуги с дял от 2,9% от всички продажби на услуги в сегмента на чуждестранните инвеститори в страната. Това нарежда израелските инвеститори в първите десет инвеститорски общности по размер на приходи от услуги сред всичките 78 нации, притежаващи компании у нас.

Израелски инвеститори са представени в България с над 50 компании в сегмента на малкия и среден бизнес.

Израелски работодатели в България - Balkan Services

 

Израелски работодатели имат дял от 2,9% от всички изплатени възнаграждения от чуждестранни инвеститори и дял от 2,4% от всички внесени социални и здравни осигуровки.

Израелски компании в страната имат дял от 1,8% от оперативната печалба, реализирана в България от всички чуждестранни инвеститори в изследването.

 

Прочете още: В арсенала срещу наближаващата икономическа буря: тази технология спасява бизнес планове, обороти, работни места и печалби. Да обърнем поглед към най-големия бизнес сектор в България

 


 

* Изследването включва резултати за 20 държави с юридически и физически лица от съответната страна с регистриран бизнес в България с приход над USD1.0M за фискалната 2021 година: Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Нидерландия, Румъния, Швейцария, Русия, Турция, Украйна, Великобритания, САЩ.

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. http://blog.cbn-bulgaria.com/

 


 

В Balkan Services разполагаме с експертни познания за бизнеса, технологиите и законодателството, владеем и трите езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на точната бизнес система за вашите нужди.

Contact us button - Balkan Services

Balkan Services внедрява бизнес софтуер от 2006 г. и има завършени повече от 660 проекта за над 320 компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.

Витагрейн с обновена ERP система - Balkan Services
ERP
Витагрейн следи в реално време зърното в базите си с обновена ERP система [case study]

Когато за първи път стартирахте процес по внедряване на софтуер в компанията си, вероятно сте търсили решение, което да изведе бизнеса ви на “следващото” ниво, да оптимизира ключовите процеси и в крайна сметка да помогне на компанията да расте. Всички тези цели може да са постигнати, но това не означава, …

Всичко, което трябва да знаете за ERP системита - Balkan Services
ERP
Какво трябва да знаете за ERP системите

Ако потърсите в интернет по ключова дума ERP, ще бъдете затрупани от информация и нека бъдем откровени – вероятно малко объркани. Всеки уебсайт изглежда има своя собствена дефиниция за ERP система. Тези различия обаче само подчертават многобройните характеристики, които правят ERP системите толкова мощен инструмент.   Какво е ERP система …

Ръстът на кои разходи на бизнеса ще се отрази най-много на икономиката на България - Balkan Services
ERP
Ръстът на кои разходи на бизнеса може да скъса дигата на стабилност на икономиката на България?

  Гост-автор: Людмил Стойчев CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания   Енергия, суровини, труд или дигитализация? Близо 400,000 бизнеса в страната с годишни разходи за BGN 300B+* се изправят пред невижданото им за последните две десетилетия нарастване. Но има кой да се притече на помощ …