Ръстът на кои разходи на бизнеса може да скъса дигата на стабилност на икономиката на България?


Гост-автор: Людмил Стойчев

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания

Енергия, суровини, труд или дигитализация?

Близо 400,000 бизнеса в страната с годишни разходи за BGN 300B+* се изправят пред невижданото им за последните две десетилетия нарастване. Но има кой да се притече на помощ на мениджмънта в такава ситуация.

Външнополитически (Covid-19, инфлация, военен конфликт) и вътрешнополитически (безпрецедентна смяна на три правителства в рамките на година) фактори и кризи изправиха бизнеса в страната пред невиждан от началото на 21 век ръст на разходите във всички направления в рамките само на няколко месеца, с множество произтичащи последици.

Резултатите от проведенo допитване в нашия профил в LinkedIn недвусмислено показаха къде са притесненията за бизнеса в страната.

Сред отговорилите колеги има представители на мениджмънта от голяма част от индустриите в България.

Ръстът на кои разходи за бизнеса се очаква да бъде най-тежък и трудно преодолим?

43% – разходите за енергия

29% – разходите за суровини и материали

24% – разходите за труд

5% – разходите за дигитализация

Трудно преодолим ръст на рахзоди - Balkan Services

Въпреки огромната за възможностите на страната финансова помощ, която правителството раздава за неутрализиране на ефекта от резкия скок на цените на електроенергията и газта, разходите за енергия притесняват най-много от гласувалите43%.

От базовите хранителни продукти до металите. Ръстът в цените на суровините и материалите се покачва стремително и бизнесът очевидно го вижда като втори най-сериозен в разходите с 29% от гласовете.

Малко изненадващо е, че рискът от ръста на разходите за труд се нарежда едва на трето място с 24% от гласовете. По наша оценка обаче това е малка (или не толкова малка) бомба със закъснител.

Растящата инфлация поставя труден избор - Balkan Services

Растящата инфлация ще изправи работодателите в страната пред труден избор – необходимостта от компенсация на възнагражденията срещу запазване на печалбата.

Резултатите, които агенцията вижда за първите два месеца на 2022 година, въпреки изказаните публично добри намерения, недвусмислено показват кое решение доминира.**

Добра новина за ИКТ компаниите с приходи основно от вътрешния пазар е, че оценката за риска от ръста на разходите за дигитализация е сравнително нисък – 5% от всички отговорили.

На финала да отбележим и нещо важно, на което в нашите анализи многократно сме акцентирали – инструментите, които в този момент са от критично значение и дават изключителна полезност при взимане на информирани решения за оптимизация и приоритизиране на разходите и ежедневно следене на важните ключови показатели (KPIs) – специализираният софтуер за управление на бизнес процесите (ERP) и софтуерът за бизнес анализи (BI).

Прочетете още: ERP в облака на 2022: промяната идва, ще станете ли част от нея?

Във връзка с растящата инфлация и сравнително трудно прогнозируемите цени на различни разходи за бизнеса, след няколко месеца картината е възможно да се промени значително. Тогава отново ще инициираме подобно допитване, за да сравним резултатите.


* Всички данни в статията са от пазарни и бизнес изследвания на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

** Данни

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2022 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Balkan Services
Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 720 проекта за имплементация на бизнес софтуер и изграждане на цялостна IT инфраструктура за 390+ компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.