Ръстът на кои разходи на бизнеса може да скъса дигата на стабилност на икономиката на България?

Ръстът на кои разходи на бизнеса ще се отрази най-много на икономиката на България - Balkan Services
ERP

 


Гост-автор: Людмил Стойчев

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания

 

Енергия, суровини, труд или дигитализация?

Близо 400,000 бизнеса в страната с годишни разходи за BGN 300B+* се изправят пред невижданото им за последните две десетилетия нарастване. Но има кой да се притече на помощ на мениджмънта в такава ситуация.

 

Външнополитически (Covid-19, инфлация, военен конфликт) и вътрешнополитически (безпрецедентна смяна на три правителства в рамките на година) фактори и кризи изправиха бизнеса в страната пред невиждан от началото на 21 век ръст на разходите във всички направления в рамките само на няколко месеца, с множество произтичащи последици.

Резултатите от проведенo допитване в нашия профил в LinkedIn недвусмислено показаха къде са притесненията за бизнеса в страната.

Сред отговорилите колеги има представители на мениджмънта от голяма част от индустриите в България.

 

Ръстът на кои разходи за бизнеса се очаква да бъде най-тежък и трудно преодолим?

43% – разходите за енергия

29% – разходите за суровини и материали

24% – разходите за труд

5% – разходите за дигитализация

Трудно преодолим ръст на рахзоди - Balkan Services

 

Въпреки огромната за възможностите на страната финансова помощ, която правителството раздава за неутрализиране на ефекта от резкия скок на цените на електроенергията и газта, разходите за енергия притесняват най-много от гласувалите43%.

От базовите хранителни продукти до металите. Ръстът в цените на суровините и материалите се покачва стремително и бизнесът очевидно го вижда като втори най-сериозен в разходите с 29% от гласовете.

Малко изненадващо е, че рискът от ръста на разходите за труд се нарежда едва на трето място с 24% от гласовете. По наша оценка обаче това е малка (или не толкова малка) бомба със закъснител.

Растящата инфлация поставя труден избор - Balkan Services

 

Растящата инфлация ще изправи работодателите в страната пред труден избор – необходимостта от компенсация на възнагражденията срещу запазване на печалбата.

Резултатите, които агенцията вижда за първите два месеца на 2022 година, въпреки изказаните публично добри намерения, недвусмислено показват кое решение доминира.**

Добра новина за ИКТ компаниите с приходи основно от вътрешния пазар е, че оценката за риска от ръста на разходите за дигитализация е сравнително нисък – 5% от всички отговорили.

На финала да отбележим и нещо важно, на което в нашите анализи многократно сме акцентирали – инструментите, които в този момент са от критично значение и дават изключителна полезност при взимане на информирани решения за оптимизация и приоритизиране на разходите и ежедневно следене на важните ключови показатели (KPIs) – специализираният софтуер за управление на бизнес процесите (ERP) и софтуерът за бизнес анализи (BI).

 

Прочетете още: ERP в облака на 2022: промяната идва, ще станете ли част от нея?

 

Във връзка с растящата инфлация и сравнително трудно прогнозируемите цени на различни разходи за бизнеса, след няколко месеца картината е възможно да се промени значително. Тогава отново ще инициираме подобно допитване, за да сравним резултатите.

 


* Всички данни в статията са от пазарни и бизнес изследвания на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

** Данни

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Всички публикации от тази страница, както и от блога на агенцията, не могат да бъдат копирани, препечатвани и/или разпространявани от медии и електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©1991-2022 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Всичко, което трябва да знаете за ERP системита - Balkan Services
ERP
Какво трябва да знаете за ERP системите (обновена 2024)

Ако потърсите в интернет по ключова дума ERP, ще бъдете затрупани от информация и нека бъдем откровени – вероятно малко объркани. Всеки уебсайт изглежда има своя собствена дефиниция за ERP система. Тези различия обаче само подчертават многобройните характеристики, които правят ERP системите толкова мощен инструмент.   Какво е ERP система …

Випласт АД оптимизира производството си с облачно ERP - Balkan Services
ERP
Випласт АД оптимизира производството си с облачния софтуер Soft1 ERP [case study]

Ефективни ли са бизнес процесите във вашата компания, как да подобрите производителността и каква е устойчивостта, адаптивността и гъвкавостта на служителите ви? Софтуерно решение може да „нарисува” картината на случващото се във вашата компания, за да можете лесно да си отговорите на всички тези въпроси.   От пролетта на 2023 …

Balkan Services автоматизира процеса по онлайн поръчки на Еф Еф Груп България
ERP
Как Еф Еф Груп повиши 7 пъти онлайн продажбите и изпълнява поръчки 5 пъти по-бързо [case study]

Възможно ли е да увеличите потенциала на бизнеса си с над 100%? Опитът на „Еф Еф Груп България“ показва, че това е постижима цел. Какво имаме предвид ще разберете от следващите редове.   „Еф Еф Груп България“ е компания за търговия с модни стоки с над 150 служители в цялата …