ERP в облака на 2022: промяната идва, ще станете ли част от нея? (част 1)

ERP в облака на 2022: промяната идва, ще станете ли част от нея? (част 1) - Balkan Services
ERP

Людмил Стойчев, CBN Panoff, Stoicheff & Co. - Balkan Services

 

Гост-автор: Людмил Стойчев

CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., независима агенция за пазарни и бизнес изследвания

 

 

Изумително е да го наблюдаваме.

25 години след като независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.* регистрира първата ERP (от англ. Enterprise Resource Planning) инсталация в България и 10 години след като агенцията отбеляза и първата облачна ERP система, за 2021 година прогнозите ни са, че близо 71% от всички нови ERP проекти в България ще са облачни решения.

 

Фиг. 1: Прогноза за 2021 г. – нови инсталации на ERP системи в България 

Прогнозни данни за нови инсталации на ERP в България за 2021 - Balkan Services

©2022 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

 

Защо ERP в облака?

През последните няколко години големите световни имена в ERP бизнеса правят огромни инвестиции в облачни решения. Битката за клиенти се пренася на всички регионални и локални пазари и българският не прави изключение. Неизвестното остава само темпото на промените.

Многократно коментирани, предимствата на облачните ERP решения можем накратко и на разбираем език да обобщим в следните основни направления:

 

Инфраструктура

Нямате грижа за хардуер, системен софтуер, място за съхранение на данните, защити, специализиран персонал.

 

Нови функционалности

Софтуерът е в облака и зад него стоят екипи с опит в решение на хиляди казуси с функционалности и данни. Готов да се включи веднага, ако имате необходимост от нова функционалност. Скоростта и цената са важни.

 

Нови версии, локализации

Новите версии на облачните софтуери идват автоматично. С тестове и известна гаранция за работоспособност и функционалност. Без никой да влиза във вашия офис и да ви губи време и нерви.

 

Достъп

Теоретично от всяка точка на света, до която има Интернет. Бързината е удивителна на фона на силата на новите технологии в големите центрове с данни. Още един плюс – home office в години на пандемии.

 

Разширяване на бизнеса

Едно обстоятелство, което много често остава назад при избора на ERP софтуер. Вашият бизнес расте – от микро или малък бизнес (10-50 служители) скачате на среден (50-250 служители), а защо не и на голям (250+ служители)? Отваряте офиси или магазини в различни краища на страната или в чужбина? Или имате намерение за нови инвестиции в други сектори и сегменти.

 

И това далеч не е всичко.

 

Прочетете още: Какво трябва да знаете за ERP системите

 

Кой бизнес е най-удачно да се възползва от облачна ERP система?

В ерата на настъпваща дигитализация на бизнес процесите, необходимо и логично е да се запитате дали бизнес с вашия профил, в който сте активни към настоящия момент или ще инвестирате, има необходимост да премине към облачни решения.

Какъв е профилът на компанията, чийто най-сериозен потенциален избор би било облачно ERP решение?

Според нас ето няколко важни обстоятелства, които предразполагат да се замислите за внедряване на облачен софтуер за управление на бизнеса:

 

Бизнес с голяма клонова мрежа

Дали имате (или предвиждате) клонова мрежа в страната или извън нея – облачното ERP решение може да се окаже вашето спасение в работата с данни. Цена, скорост и точност в резултатите. Бързо внедряване, онлайн отчет, пълни подробности.

 

Експортно ориентираните компании

България е отворена икономика с изключителен експортен потенциал. Не само в областта на производството (24 сектора) и търговията (всичките 3 сектора с поне 50 отделни бизнес направления), но и на услугите (поне 10 сектора).

Облачните ERP решения ще ви помогнат за ефективна комуникация и ще ви осигурят огромни възможности за информационен обмен и анализ с вашите партньори – най-малкото при планиране, доставки, склад, маржове и продажби и много други индикатори и KPIs.

 

Бюлетин за дигитализация на Balkan Services

 

Стартиращи бизнеси с голям потенциал за разширяване

Ако сте стартираща компания – изборът на облачна ERP система според нас е един от най-добрите шансове, които дават съвременните технологии за бърза и успешна дигитализация. В началото, докато растете и имате по-малки ресурси и необходимост – цената е по-ниска. Увеличавате бизнеса, ресурсите и наемате с лекота и бързина допълнително функционалност в облака.

 

Прочетете оше: Облачни ERP системи в България – актуални данни, трендове, прогнози, цени [пазарен анализ]

 

Какво се случва с облачните ERP системи на пазара в България?

Пазарът на облачни ERP решения и в България започва да навлиза в решаващи времена. Както отбелязахме в началото, първата успешна облачна инсталация CBN регистрира преди точно 10 години. Какво се случи оттогава в страната?

 

Предлагането на облачни ERP системи

Клиент да искате да сте и да търсите облачно решение в момента. Конкуренцията е изцяло във ваша полза.

Вендори и интегратори на облачни ERP 2021 - Balkan Services

 

Към средата на 2021 г. общо 27 ERP вендори предлагат облачни ERP решения през партньорската си мрежа в страната или забележете – директно.

Интеграторите, които са обявили, че предлагат имплементиране на облачни ERP системи са цели 56 компании.

 

От кои индустрии се възползваха до момента вижте в част 2 на статията тук >

 

 


* Всички данни в статията са от независими изследвания на агенцията. За повече информация посетете http://blog.cbn-bulgaria.com.

ЗА АВТОРСКО ПРАВО И РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ

Тази публикация – част или цялата, не може да бъде копирана, препечатвана и/или разпространявана от частни и/или юридически лица, медии и/или електронни сайтове без изричното писмено разрешение на авторите. В противен случай на нарушителите ще им бъде потърсена отговорност по Закона за авторското право и сродните му права.

©2022 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

 

Същност на облачните технологии - Balkan Services
Облачни технологии
Какво представляват облачните технологии – същност, предназначение, ползи (обновена 2024)

Понятието облак (от англ. cloud) от години е навлязло широко в нашето ежедневие и се използва като обобщение за голям набор от услуги.  Съществуват редица отделни системи с различни възможности, предимства, недостатъци и цени, които в публичното пространство биват определяни като облак. Генерализирането на всички тях с един единствен термин …

Всичко, което трябва да знаете за ERP системита - Balkan Services
ERP
Какво трябва да знаете за ERP системите (обновена 2024)

Ако потърсите в интернет по ключова дума ERP, ще бъдете затрупани от информация и нека бъдем откровени – вероятно малко объркани. Всеки уебсайт изглежда има своя собствена дефиниция за ERP система. Тези различия обаче само подчертават многобройните характеристики, които правят ERP системите толкова мощен инструмент.   Какво е ERP система …

Випласт АД оптимизира производството си с облачно ERP - Balkan Services
ERP
Випласт АД оптимизира производството си с облачния софтуер Soft1 ERP [case study]

Ефективни ли са бизнес процесите във вашата компания, как да подобрите производителността и каква е устойчивостта, адаптивността и гъвкавостта на служителите ви? Софтуерно решение може да „нарисува” картината на случващото се във вашата компания, за да можете лесно да си отговорите на всички тези въпроси.   От пролетта на 2023 …