Как Бони Холдинг АД съкрати времето за финансова консолидация с 92% [case study]

Как Бони Холдинг АД съкрати времето за финансова консолидация с 92% [case study] - Balkan Services
Проекти

С нарастване обема и източниците на данни, както и промените в стандартите и регулаторните изисквания, финансовата консолидация става все по-сложен и трудоемък процес, а качеството на данните по-несигурно.

Как „Бони Холдинг“ АД успява да сведе времето за финансова консолидация от 14 до 1 ден и да повиши качеството на финансовите отчети?

Гледайте интервюто с Деница Маринова от Бони Холдинг по време на нашата конференция за бизнес софтуер 👇

 

За Бони Холдинг АД

„Бони Холдинг“ АД е сред най-големите фирми в хранителната индустрия в България, лидер в производството на свинско месо и утвърден производител на месни продукти и колбаси.

Дейността на компанията включва ферми за хибридно и стоково свиневъдство, както и един от най-модерните месопреработвателни комплекси в Европа, който разполага с технологични възможности за производство на неограничена продуктова гама месни продукти.

Групата се състои от 14 дъщерни дружества.

 

Предизвикателства пред финансовата консолидация

Финансова консолидация в групата на „Бони Холдинг“ се прави ежемесечно. Преди въвеждане на софтуерно решение този процес отнема средно 14 дни, а ръчното пренасяне на данни от един файл в друг е предпоставка за грешки и отклонения в отчетите.

Уточненията с всяко дружество и откриването на пропуски в отчетите, съгласуването и определянето на разликите са отнемали значително време на служителите.

 

Решението – софтуер за финансова консолидация

В търсене на възможност да съкрати времето за изготвяне на консолидирания отчет и повишаване коректността на ежемесечните отчети на ниво отделно дружество и група, ръководството на холдинга взема решение да автоматизира процеса.

Като дългогодишен наш клиент по отношение на BI системата QlikView, „Бони Холдинг“ АД познава екипа и софтуерните решения, които предлагаме.

Направена е презентация пред мениджмънта на групата на специализираната система за управление на финансовото представяне LucaNet и възможностите на нейния модул за финансова консолидация.

Прочетете още: Как да съкратите времето за финансова консолидация

 

Специфики при внедряване

След взимане на решение за съвместна работа започва и процес по внедряване на софтуера за финансово управление – LucaNet.

Дружествата от групата ежемесечно предават своите счетоводни данни в консолидационни пакети в Excel, които във времето имат разлики помежду си.

При стартиране на внедряването консолидационните пакети са унифицирани и обогатени с допълнителни данни, които подпомагат процеса по консолидация и дават възможност за събиране на допълнителна информация, необходима на Мениджмънта на Групата.

Входящите данни се валидират още при импорта в системата и не се губи време в преформатирането на отчетите.

Мениджмънтът има изискване да се запази максимално формата на пакетите и начина на работа за служителите в индивидуалните дружества, за да не се увеличава стресът в работното им ежедневие.

 

Резултати от проекта за автоматизиране на консолидационния процес в Бони Холдинг

След внедряване на LucaNet в „Бони Холдинг“ АД времето за изготвяне на консолидиран отчет на месечна база е съкратено с 92%.

В резултат на това фокусът се премества от събирането на данните върху анализа им, от самия процес по консолидация върху  вземане на решения за групата, на база консолидирани отчети.

„Преди използването на LucaNet консолидацията се е осъществявала за 2 седмици, а сега става за 1 ден“ – споделя Деница Маринова – Финансов анализатор в “Бони Холдинг” АД.

Допълнителна полза от внедряването за „Бони Холдинг“ АД е възможността за съхраняване на данните в структуриран формат и лесното им проследяване и съпоставяне във времето, както за отделните дружества, така и на консолидирана база.

Потребителите отчитат като предимство на софтуера възможността за визуализация на данните спрямо съответното търсене, които системата генерира само с няколко клика, без необходимост от допълнителни разработки и намеса на внедрителя.

Справките в системата са интегрирани помежду си и направена промяна в данните се отразява във всички свързани репорти.

Balkan Services ни спечелиха с отношение и постоянна комуникация. Консултантите навлязоха в бизнеса, а Деси работеше толкова отдадено, все едно беше част от нашата фирма. До ден днешен е напълно запозната с целия процес, включително дава съвети кое може да бъде подобрено. За всички промени, които се случват в LucaNet, задължително имаме ежемесечни срещи, в които тя ни ъпдейтва и споделя какво бихме могли да подобрим. Освен добра работа получих и приятелство!“ – разказва още Деница.

 

Вижте още: Как Евроинс АД автоматизира ежемесечната финансова консолидация [case study]

Ще се радваме да споделите статията, ако Ви е била полезна 😊


Никой бизнес в днешно време не може да се развива и да бъде конкурентен без ползването на ИТ системи. Изборът на правилното софтуерно решение и неговото внедряване е сложно, трудно, но критично важно решение. Освен това технологиите се развиват много по-бързо, отколкото можем да си представим.

В Balkan Services имаме експертни познания за бизнеса и технологиите, говорим и двата езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на бизнес система, която точно отговаря на вашите нужди.

Изпратете ни вашите въпроси оттук >


Внедряваме софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и имаме завършени над 640 проекта. Нашите експерти притежават дългогодишен опит и експертиза
 в сферата на финансите и внедряването на софтуер за финансово управление.

 

Balkan Services digitalization newsletter - balkanservices.com

 

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

4 предизвикателства при внедряване на бизнес софтуер – Balkan Services
Проекти
4 предизвикателства при внедряване на бизнес софтуер – какво съветват експертите?

Време за четене: 7 минути В днешната реалност, нито една компания не може да се развива и да бъде конкурентна без помощта на модерните технологии. Изборът на правилната ИТ система е сложно, но критично важно решение. И това е само началото. Процесите по осъзнаване на нужда, избор и внедряване на бизнес софтуер протичат индивидуално при …

За търговска верига Макс Марк анализите на продажбите вече отнемат секунди - Balkan Services
BI
За търговска верига Макс Марк анализите на продажбите вече отнемат секунди [case study]

Време за четене: 7 минути В днешно време динамиката при търговията на дребно изисква обработка на огромни обеми от данни за кратко време, мигновен достъп до множество анализи и справки, както и възможност за бърза преценка и взимане на информирани решения. Всичко това трудно може да се постигне без помощта на съвременните технологии, чрез които …

Как да тествате нивото на споделено разбиране във вашия екип (игра) - Balkan Services
Проекти
Как да тествате нивото на споделено разбиране във вашия екип (игра)

Време за четене: 4 минути Автор: Найри Масихи Ръководител на отдел PMO в Balkan Services   За успеха на един проект, по който работи екип от няколко човека, има редица фактори. Един от тях е споделянето на общо разбиране за изискванията и очакванията към крайния резултат. Но как се постига това споделено разбиране? Гарантира ли тежката …