Какво да очакваме от BI света през 2020?

kakvo-da-ochakvame-ot-bi-sveta-prez-2020-balkanservices.com
BI

През последните години глобалният пазар на Business Intelligence (BI) решения бележи сериозен ръст, който се очаква да продължи и през следващите години. По данни на Statista делът на BI приложенията в световен план ще достигне почти 15 млрд. долара през 2020, а през 2023 той ще бъде вече 16,5 млрд. долара.

Огромното количество достъпни данни и високата скорост на генериране на нови през последните години оказват влияние върху компаниите в посока промяна на процеси и бизнес модели. Вследствие на това те все повече търсят иновативни решения, които да подпомогнат обработката и анализа на събраната информация. В тази връзка ефективното използване на данните се очертава и като едно от основните предизвикателства, с което организациите трябва да се справят.

Какъв ще бъде светът на BI приложенията през 2020? Къде се намират българските компании в сложния пъзел на обработката и пълноценното използване на данните? В следващите редове ще намерите отговорите на тези и други въпроси, вълнуващи всички, които искат да са в крак с бъдещето на BI решенията.

Световните тенденции в BI системите

Макар 2020 да слага край на едно динамично и вълнуващо десетилетие, тази година като цяло BI системите ще запазят посоката си на развитие и няма да се наблюдават сериозни размествания в приоритетите на компаниите, показват данните от ежегодното проучване на Изследователския център за бизнес приложения BARC – BI Trend Monitor 2020. Докладът е изготвен на база отговорите на 2 865 потребители, консултанти и софтуерни доставчици и създава една цялостна картина на пазара на бизнес интелиджънс и управлението на данните.

Според класацията на BARC и през 2020 организациите ще се фокусират върху управление на качеството на данните, както и върху събирането на данни от многобройни източници и консолидирането им в една система, с цел откриване на скрити зависимости. Особено интересна се оказва трета позиция, а именно превръщането на данните в ценен ресурс за бизнеса (изграждане на т.нар. “data-driven culture”). Тази тенденция се появи за първи път миналата година и директно зае пето място, а през 2020 се приема дори като по-важна от бизнес анализаторите. Четвъртото място в класацията се заема от управлението на данни, а  BI решенията от типа „self-service“ (т.е. BI платформи, които дават възможност на крайните потребители сами да изготвят анализите си) тази година падат до пето място.

Като цяло тези пет тенденции в BI представляват основата, върху която организациите трябва да стъпят, за да управляват и използват ефективно своите собствени данни. Те също така разкриват, че протичат по-сериозни структурни промени: фирмите искат да отидат отвъд събирането на максимално много данни и активно да използват наличните за подобряване на своите бизнес решения.

В другия край на спектъра са т.нар. „Cloud BI for data and analytics”, “Data catalogs” и “Process mining”, които са посочени като най-малко важни сред 20-те тенденции, обхванати в проучването на BARC. Сред другите отслабващи тенденции трябва да се спомене мобилният BI софтуер, който тази година е на 15-то място, вероятно заради голямата достъпност на този тип решения. Освен това слаб спад се наблюдава при популярността на BI платформите с изкуствен интелект и  машинно обучение.

Прочетете още: Qlik Sense – мощен аналитичен инструмент в ръцете на бизнеса

Българският BI пазар

До голяма степен световните тенденции имат своето отражение и на нашия пазар. Той обаче се отличава със своите специфики, които несъмнено ще продължат да играят роля и през 2020. Опитът на Balkan Services от реализираните над 200 BI проекта през последните 14 години показва, че има няколко групи компании, що се отнася до клиентите на BI системи в България. От една страна са изцяло български компании, които следят световните тенденции в областта на дигитализацията и се движат в крак с тях. Това най-често са бързо развиващи се компании, които имат досег с външни пазари и се стремят към непрекъснато развитие и подобряване на резултатите. От друга страна са компаниите в България, които се движат със свое собствено темпо на развитие и остават доста по-назад по отношение на интеграцията и използването на анализи на данни. Те са значителна част от бизнеса в страната и за да станат част от дигиталния свят трябва да направят няколко стъпки наведнъж, което крие големи рискове. Третата група обхваща фирмите, които са дъщерни на международни организации и имат достъп до BI решението, което ползва компанията майка. Те в голяма степен прилагат новостите в BI сферата, но рядко BI системата е съобразена с локалните им нужди.

Вижте още: Как BI спомага за ръст на глобалните продажби в Балев Корпорейшън [ВИДЕО]

За да ви представим актуалните BI тенденции за България през 2020 разговаряхме с ръководителя на нашия BI отдел и партньор в Balkan Services – Бояна Ликоманова-Димова. Тя е с над 14 години опит в ИТ сектора с пряка работа с клиенти и разработчик на редица стратегии за BI приложения за български и чуждестранни проекти.

„Според мен много трудно може да се говори за целия пазар, защото от гледна точка  на дигитализацията, на данните, на автоматизацията, компаниите са в крайност – такива, които са съвсем в началото, и такива, които са в крак със световните тенденции. По мое мнение средната част липсва“, споделя Бояна Ликоманова.

Една от основните тенденции у нас, която BI експертът вижда при работата с клиенти на Balkan Services още от 2019, е все по-големият интерес към анализа на данни, които са външни за фирмите. Това включва събиране на информация от проучвания сред клиенти, данни от дистрибуторската мрежа, както и пазарни изследвания. През 2020 компаниите ще продължат да се вглеждат в данните, които не са тяхно притежание, а принадлежат на партньори или са общи за пазара.

Изкуственият интелект и машинното обучение определено са теми, за които много се говори у нас, но реално само малка част от фирмите прилагат подобни технологии в своите бизнес процеси. По-често AI (от Artificial Intelligence) и ML (от Machine Learning) се използват за автоматизация или за изготвяне на прогнози, например за това какви ще са продажбите през следващите 12-15 месеца. Бояна Ликоманова очаква този тренд да продължи да се развива силно и през следващата година.

Търсенето на все по-качествени данни се наблюдава и сред българските компании, особено при вече работещите с  BI платформи. У нас тази задача като цяло обаче е по-предизвикателна, тъй като организациите са млади и често им липсват изградени работни принципи и бизнес процеси, което съществено затруднява постигането на чистота на данните, обяснява ръководителят на нашия BI отдел.

Мобилните BI решения у нас също са основна тенденция и се търсят на пазара. „Всеки, който започва да внедрява BI проект, пита дали може да се използва на някакво мобилно устройство. Потребителите вече изискват подобни функционалности“, уточнява Бояна.

Тя допълва, че на нашия пазар се наблюдават две други особености – ограничено използване на BI инструментите и работа със статични данни. Често компаниите прилагат BI системите само за подготовка на данните, а реална дообработка се случва извън тях. В резултат на това репортите рядко са динамични и не позволяват да се откриват взаимодействия. Според Бояна причината за това е, че лидерите са свикнали да взимат своите решения не на база на данните, а по интуиция, което обаче е нормална стъпка в растежа.

Прочетете още: 3-те причини за провал на BI проект и как да ги избегнете (наръчник)

Анализите на данните са в центъра на дигиталната трансформация, през която много компании преминават в момента. Затова BI инструментите ще продължат да заемат важно място във фирмените стратегии за развитие. В тази връзка нашите BI експерти съветват организациите да експериментират с пилотни BI проекти, да търсят отговори в данните и да комбинират повече качествени с количествени показатели.

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 🙂

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

code Кликни върху символите за обновяване.

krizata_vreme_za_inovacii_reorganizatsiya_digitalizatsiya-balkanservices.com
BI
Кризата – време за иновации, реорганизация и дигитализация

Необходимо време: 6 минути По правило кризите са периоди на несигурност, непредвидимост и напрежение. Те често предизвикват паника и страх, а това на свой ред води до взимането на нерационални и прибързани решения, които могат да имат неблагоприятни последствия за компаниите в дългосрочен план. И ако за някои типове кризи – каквито са финансовите …

dobrite_praktiki_koito_prilozhihme_v_krizata-balkanservices.com
BI
Добрите практики, които приложихме в кризата

Необходимо време: 6 минути Прочетете повече за мерките, които предприехме в Balkan Services, за да се справим с извънредното положение. Обявяването на извънредно положение в началото на месец март и въведените впоследствие ограничителни мерки наложиха необходимостта целият бизнес у нас да промени своя ритъм на работа и да се адаптира към безпрецедентната обстановка. В …

obb_interliyz_digitalizira_reportinga_s_bi_sistema_qlik_sense-balkanservices.com
BI
ОББ Интерлийз дигитализира репортинга си с BI системата Qlik Sense – интервю

Необходимо време: 8 минути Златина Йотова, финансов директор в ОББ Интерлийз ЕАД, разказва от първо лице за внедряването, предизвикателствата и ползите от новото решение Eдна от водещите български лизингови компании ОББ Интерлийз, част от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп, се довери на нашия екип за реализирането на Business Intelligence проект, чрез който да дигитализира …