Какво да очакваме от BI света през 2020?

BI

През последните години глобалният пазар на Business Intelligence (BI) решения бележи сериозен ръст, който се очаква да продължи и през следващите години. По данни на Statista делът на BI приложенията в световен план ще достигне почти 15 млрд. долара през 2020, а през 2023 той ще бъде вече 16,5 млрд. долара.

Огромното количество достъпни данни и високата скорост на генериране на нови през последните години оказват влияние върху компаниите в посока промяна на процеси и бизнес модели. Вследствие на това те все повече търсят иновативни решения, които да подпомогнат обработката и анализа на събраната информация. В тази връзка ефективното използване на данните се очертава и като едно от основните предизвикателства, с което организациите трябва да се справят.

Какъв ще бъде светът на BI приложенията през 2020? Къде се намират българските компании в сложния пъзел на обработката и пълноценното използване на данните? В следващите редове ще намерите отговорите на тези и други въпроси, вълнуващи всички, които искат да са в крак с бъдещето на BI решенията.

Световните тенденции в BI системите

Макар 2020 да слага край на едно динамично и вълнуващо десетилетие, тази година като цяло системите за бизнес анализи (BI) ще запазят посоката си на развитие и няма да се наблюдават сериозни размествания в приоритетите на компаниите, показват данните от ежегодното проучване на Изследователския център за бизнес приложения BARC – BI Trend Monitor 2020. Докладът е изготвен на база отговорите на 2 865 потребители, консултанти и софтуерни доставчици и създава една цялостна картина на пазара на бизнес интелиджънс и управлението на данните.

Според класацията на BARC и през 2020 организациите ще се фокусират върху управление на качеството на данните, както и върху събирането на данни от многобройни източници и консолидирането им в една система, с цел откриване на скрити зависимости. Особено интересна се оказва трета позиция, а именно превръщането на данните в ценен ресурс за бизнеса (изграждане на т.нар. “data-driven culture”). Тази тенденция се появи за първи път миналата година и директно зае пето място, а през 2020 се приема дори като по-важна от бизнес анализаторите. Четвъртото място в класацията се заема от управлението на данни, а BI решенията от типа „self-service“ (т.е. BI платформи, които дават възможност на крайните потребители сами да изготвят анализите си) тази година падат до пето място.

Като цяло тези пет тенденции в BI представляват основата, върху която организациите трябва да стъпят, за да управляват и използват ефективно своите собствени данни. Те също така разкриват, че протичат по-сериозни структурни промени: фирмите искат да отидат отвъд събирането на максимално много данни и активно да използват наличните за подобряване на своите управленски решения.

В другия край на спектъра са т.нар. „Cloud BI for data and analytics”, “Data catalogs” и “Process mining”, които са посочени като най-малко важни сред 20-те тенденции, обхванати в проучването на BARC.

Сред другите отслабващи тенденции трябва да се спомене мобилният BI софтуер, който тази година е на 15-то място, вероятно заради голямата достъпност на този тип решения. Освен това слаб спад се наблюдава при популярността на бизнес интелиджънс платформите с изкуствен интелект и  машинно обучение.

Прочетете още: Qlik Sense – мощен аналитичен инструмент в ръцете на бизнеса

Българският BI пазар

До голяма степен световните тенденции имат своето отражение и на нашия пазар. Той обаче се отличава със своите специфики, които несъмнено ще продължат да играят роля и през 2020.

Опитът на Balkan Services от реализираните над 400 BI проекта от 2006 г. досега показва, че има няколко групи компании, що се отнася до клиентите на Business Intelligence системи в България. От една страна са изцяло български компании, които следят световните тенденции в областта на дигитализацията и се движат в крак с тях. Това най-често са бързо развиващи се компании, които имат досег с външни пазари и се стремят към непрекъснато развитие и подобряване на резултатите.

Вижте още: Как BI спомага за ръст на глобалните продажби в Балев Корпорейшън [ВИДЕО]

От друга страна са компаниите в България, които се движат със свое собствено темпо на развитие и остават доста по-назад по отношение на интеграцията и използването на анализи на данни. Те са значителна част от бизнеса в страната и за да станат част от дигиталния свят трябва да направят няколко стъпки наведнъж, което крие големи рискове.

Третата група обхваща фирмите, които са дъщерни на международни организации и имат достъп до Business Intelligence решението, което ползва компанията майка. Те в голяма степен прилагат новостите в BI сферата, но рядко системата за бизнес анализи е съобразена с локалните им нужди.

Прочетете още: ОББ Интерлийз дигитализира репортинга си с BI системата Qlik Sense – интервю

За да ви представим актуалните BI тенденции за България през 2020 разговаряхме с ръководителя на нашия BI отдел и партньор в Balkan Services – Бояна Ликоманова-Димова. Тя е с над 15 години опит в ИТ сектора с пряка работа с клиенти и разработчик на редица стратегии за BI приложения за български и чуждестранни проекти.

„Според мен много трудно може да се говори за целия пазар, защото от гледна точка  на дигитализацията, на данните, на автоматизацията, компаниите са в крайност – такива, които са съвсем в началото, и такива, които са в крак със световните тенденции. По мое мнение средната част липсва“, споделя Бояна Ликоманова.

Една от основните тенденции у нас, която BI експертът вижда при работата с клиенти на Balkan Services още от 2019, е все по-големият интерес към анализа на данни, които са външни за фирмите. Това включва събиране на информация от проучвания сред клиенти, данни от дистрибуторската мрежа, както и пазарни изследвания. През 2020 компаниите ще продължат да се вглеждат в данните, които не са тяхно притежание, а принадлежат на партньори или са общи за пазара.

Изкуственият интелект и машинното обучение определено са теми, за които много се говори у нас, но реално само малка част от фирмите прилагат подобни технологии в своите бизнес процеси. По-често AI (от Artificial Intelligence) и ML (от Machine Learning) се използват за автоматизация или за изготвяне на прогнози, например за това какви ще са продажбите през следващите 12-15 месеца. Бояна Ликоманова очаква този тренд да продължи да се развива силно и през следващата година.

Търсенето на все по-качествени данни се наблюдава и сред българските компании, особено при вече работещите с BI платформи. У нас тази задача като цяло обаче е по-предизвикателна, тъй като организациите са млади и често им липсват изградени работни принципи и бизнес процеси, което съществено затруднява постигането на чистота на данните, обяснява ръководителят на нашия Business Intelligence отдел.

Мобилните BI решения у нас също са основна тенденция и се търсят на пазара. „Всеки, който започва да внедрява BI проект, пита дали може да се използва на някакво мобилно устройство. Потребителите вече изискват подобни функционалности“, уточнява Бояна.

Тя допълва, че на нашия пазар се наблюдават две други особености – ограничено използване на BI инструментите и работа със статични данни. Често компаниите прилагат системите за бизнес анализи само за подготовка на данните, а реална дообработка се случва извън тях. В резултат на това репортите рядко са динамични и не позволяват да се откриват взаимодействия. Според Бояна причината за това е, че лидерите са свикнали да взимат своите решения не на база на данните, а по интуиция, което обаче е нормална стъпка в растежа.

Прочетете още: 3-те причини за провал на BI проект и как да ги избегнете (наръчник)

Анализите на данните са в центъра на дигиталната трансформация, през която много компании преминават в момента. Затова BI инструментите ще продължат да заемат важно място във фирмените стратегии за развитие. В тази връзка нашите BI експерти съветват организациите да експериментират с пилотни BI проекти, да търсят отговори в данните и да комбинират повече качествени с количествени показатели.

Ще се радваме да споделите статията, ако ви е била полезна 🙂


Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени успешно над 640 проекта, от които 400+ в областта на Business Intelligence. 

Ако търсите професионален съвет за избор на BI решение, експертите ни са насреща да съдействат. Можете да заявите безплатна консултация чрез попълване на контактна форма.

 

Balkan Services digitalization newsletter - balkanservices.com

Няма коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

code Кликни върху символите за обновяване.

От QlikView към Qlik Sense: Миграцията на TESY към ново поколение BI - Balkan Services
BI
От QlikView към Qlik Sense: Миграцията на TESY към ново поколение BI

В постоянно развиващия се свят на инструментите за анализ и по-специално на Business Intelligence (BI), прогресът често е свързан с припознаване на промяната като движеща сила. С възхода на технологиите  и необходимостта от модернизация, много организации обмислят предизвикателния, но жизненоважен процес на миграция от един BI инструмент към такъв от …

BI
ТОП 10 AI тенденции при бизнес анализа и фирмените данни

Навярно трудно ще се намери човек, който да отрече, че светът се намира в средата на бум на изкуствения интелект (от англ. artificial intelligence, AI), a генеративният изкуствен интелект (от англ. generative AI) ще ни отведе в нова ера на производителност и просперитет. Заедно с възможностите, които ни предоставя AI, …

С нов BI софтуер Кика Груп „вижда” пълната картина на бизнеса си по света - Balkan Services
BI
С нов BI софтуер Кика Груп „вижда” пълната картина на бизнеса си по света [case study]

Българските експортно ориентирани компании стъпват на нови пазари в Европа и се превръщат в част от постепенното пренареждане на икономиките. Китай също се преструктурира, като част от производствата постепенно се свиват, а нишите до голяма степен се заемат от динамично растящи фирми от цял свят.  Компанията, за която предстои да …