“Черноморско злато” съкрати времето за бизнес анализите си до 1 минута [case study]

“Черноморско злато” съкрати времето за бизнес анализите си до 1 минута - Balkan Services
BI

Успешният бизнес започва с добри решения, едно от тях може да бъде да се фокусираш върху българския пазар, а друго – да преминеш границите и да стъпиш на „чужда земя”. В крайна сметка обаче данните са най-точният компас за мениджърите. От тяхната точност зависи дали ще поемат по правилния път към успеха или ще се „загубят” в преследването му.

Преди близо 100 години група предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация “Димят“ в Поморие. Вековният опит в правенето на вино дал самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932 г. първата съвременна изба в града. По всичко личи, че тези предприемчиви мъже са взели правилното решение, като доказателство през годините техният труд не остава само история, а история, на която се гради бъдещето на компанията “Черноморско злато”.

В края на 2022 г. компанията отпразнува своя 90-годишен юбилей. Производителят на вина, бренди и ракия е награждаван многократно през годините и има множество български и международни награди и медали. Към днешна дата „Черноморско злато“ е сред 15-те* най-големи работодатели в сектора “Производство на напитки” в България.

В основата на всичко това са добре гледаните лозя и добрият тероар, а в контекста на новото време технологиите все повече подпомагат бизнеса на компанията.

 

Историята на съвместната ни работа

С разрастването на бизнеса на „Черноморско злато“ още през 2007-2008 г. компанията достигнала етап, в който старият начин на управление вече не смогвал на обемите данни, които трябвало да бъдат обработвани. В този сравнително далечен период от „Черноморско злато“ решили да внедрят Business Intelligence (BI) решението QlikView, а за партньор по внедряването избрали Balkan Services.

 

„От позицията на времето (минаха 15-16 години) мога да заявя, че това беше добро решение. Преди него имахме забавени срокове, неточна и непълна информация, целият процес на работа беше много трудоемък”, разказва ни Красимир Стоев, търговски директор в „Черноморско злато“.

 

Прочетете още: Business Intelligence система – какво, за кого и защо

По-бързи и точни решения с BI система - Balkan Services

 

По негови думи, внедреният тогава BI софтуер подобрил точността и бързината, което дало възможност на ръководството на компанията да предприема доста по-бързи и точни решения, стъпили изцяло на верни данни.

 

„В нашата работа не е достатъчно просто да имаш информация – тя трябва да е точна, за да можем да я използваме по възможно най-правилния начин”, отбелязва Красимир Стоев.

 

За осигуряването на още по-прецизна и гъвкава информация и естествено продължение на съвместната ни работа от компанията решават да преминат на следващото технологично ниво. Като и този път се доверяват на Qlik, нашият дългогодишен партньор и признат лидер за 13-та поредна година в класацията на Gartner за BI и анализ на данни.

 

„Работим със софтуера Qlik Sense от около половин година. И от него сме още по-доволни, нямаме абсолютно никакви проблеми. Инструментът позволява да достигнем в дълбочина до данните – много е гъвкав и приятен за работа”, споделя впечатленията от работата с новия BI софтуер търговският директор на “Черноморско злато”.

 

Прочетете още: QlikView vs. Qlik Sense – минало срещу бъдеще?

 

Изборът на облачната версия на Qlik Sense

Qlik Sense предоставя две възможности на инсталиране – на място при клиента (on-premises, Client-Managed) и в облака (SaaS).

 

„Наши партньори и контрагенти изцяло преминават на облачни версии на целия си софтуер. С нашия екип счетохме, че по-добрият и удачен вариант за нас също е да преминем на облачната версия на Qlik Sense”, мотивира избора на BI решението Красимир Стоев.

 

Актуална версия на BI софтуера - Balkan Services

 

Сред плюсовете на този вид системи са, че версията на софтуера винаги е най-актуалната, а разходите по отношение на хардуер са по-ниски. Не на последно място е сигурността, която е максимално гарантирана.

 

Примерен дашборд в BI системата Qlik Sense

Дашборд в Qlik Sense - Balkan Services

 

Прочетете още: Облачни системи за бизнес анализи – същност и предимства [част 1]

 

Специфика на внедряването на BI софтуера

Проектът с “Черноморско злато” обхваща разработката на две BI приложения, като едното е за анализ на продажбите, а другото е за анализ на дистрибуторите (sales out).

 

„Приложението за анализ на продажби замества QlikView. В него се анализират количествени и качествени показатели”, обяснява Кирил Танчев, BI консултант в Balkan Services.

 

Това приложение е от полза на „Черноморско злато“ при анализ на продажбите по: региони; градове; групи клиенти; и видове алкохол.

В него компанията може да следи ключови показатели като оборот, печалба, акцизи, отстъпки, себестойност, продажби с акцизи, ДДС.

 

„Във второто приложение се анализират доставчиците. То замества друго съществуващо приложение и проследява какви продажби е извършил даден дистрибутор и в кое населено място”, пояснява Кирил Танчев.

 

При второто приложение се проследяват четири важни показателя: брой бутилки; продажби; брой уникални клиенти; и литри. На база тази информация от „Черноморско злато“ оценяват представянето на дистрибуторите.

Разработката на тези две части от проекта отнема три месеца, като предстои и последващо надграждане на бизнес интелиджънс системата.

 

Прочетете още: 10-те най-важни показателя за всеки мениджър продажби и как да ги следим ефективно

 

Предизвикателството при внедряването на системата се превръща в полза

Времето, по което BI системата се разработва и внедрява, е по-динамично и съвпада с период, в който компанията “Черноморско злато” е значително по-натоварена от обичайното по отношение на работа.

 

„Това в крайна сметка се оказа истински плюс, защото даде едно ускорение на процеса – да интегрираме системата бързо и да свикнем с нея по-бързо”, смята Красимир Стоев.

 

Той  каза, че благодарение на нашия екип интегрирането на софтуера за бизнес анализи преминава абсолютно безпроблемно.

Малко след това мениджърите в компанията с достъп до Qlik Sense връщат обратна връзка, че работят функционално с BI системата и нямат нужда от допълнително обучение и допълнителни функции.

Внедреното BI решение се използва от собствениците на компанията, както и от мениджърите и изпълнителните директори на „Черноморско злато“.

Адаптивна BI система - Balkan Services

 

Системата за бизнес анализи е многослойна и позволява да се адаптира спрямо нуждите и желанията на нейните потребители. Тази ротация на информацията се покрива изцяло от BI системата, така че тя може да се използва от всички.

 

Прочетете още: Qlik Sense – мощен аналитичен инструмент в ръцете на бизнеса

 

На компютър, таблет или смартфон

Благодарение на Qlik Sense, екипът на „Черноморско злато“ придобива не само генерална представа за случващото се в компанията в реално време, но и може сам да генерира всевъзможни справки.

 

„По този начин ръководството и собствениците на компанията могат да анализират продажбите на „Черноморско злато“ по-добре, отколкото в миналото”, казва Кирил Танчев.

 

Това може да се случва не само на компютър, но и през телефон и таблет.

Като най-значими, търговският директор на дружеството извежда възможностите на Qlik Sense за анализ на продажбите, и то в реално време.

 

BI софтуерът ни позволява да погледнем едни и същи неща от много гледни точки, които да ни дадат възможности за взимане на решения занапред”, отбелязва той.

 

Бюлетин за дигитализация на Balkan Services

 

Qlik Sense осигурява удобство на ръководството на компанията, тъй като не му се е налагало физическо позициониране в офис, което през последните няколко години беше предизвикателство за компаниите.

 

„Мениджмънтът може да получи информацията на всяка точка, на която се намира, да я погледне и да върне обратна връзка в  кратък срок”, посочва Красимир Стоев.

 

По негови думи BI приложението спестява на екипа време.

 

„Сега не само, че ми отнема минута, но и мога да променя данните така, че да ми бъдат най-полезни както по време на самото им изготвяне, така и след това”, казва още той.

Точност на данните в BI системата - Balkan Services

 

Огромно предимство за „Черноморско злато“ е точността на данните в Qlik Sense.

 

„В търговията, в която оперираме, 60-70% е самата работа с информацията и решенията, които се вземат на нейна база. С BI система като Qlik Sense взимам решенията, тъй като имам 100% доверие, че няма шанс да има изкривяване или неточност на информацията. Това е голямо предимство”, казва е търговският директор на „Черноморско злато“.

 

Възможностите на бизнес интелиджънс системата позволяват продажбите да се следят в реално време. На тримесечие и на шестмесечие от компанията използват BI софтуера за анализи за изминали периоди, което им отнема малко време.

Следене на продажби в реално време с BI система - Balkan Services

 

Екипът на „Черноморско злато“ започва да използва Qlik Sense и за други направления на дейността.

 

„При достигане на пълна функционалност на софтуера нещата придобиват много завършен и креативен вид. След като приключим с вътрешния пазар, ще преминем към външен. По този начин, чрез една система ще получаваме абсолютно цялата информация за бизнеса, навсякъде с нас, по лесен начин, и най-важното – коректно и точно”, споделя бъдещите планове на компанията Красимир Стоев.

 

Прочетете още: Аксон България разполага с верни данни за секунди с нова BI система [case study]

 

4-те фактора за успеха на проекта

Търговският директор на „Черноморско злато“ отбелязва на първо място като ключово за добрия краен резултат на проекта формулирането на точните нужди на компанията.

 

„Знаехме, какво искаме и успяхме доста точно да профилираме нашите желания и да ги идентифицираме, за да можем да ги поставим като едно добро начало. Екипът на Balkan Services взе тези наши изисквания, отговори изключително добре, коригира там, където беше нужно и от първия път се получи точно това, от което ние се нуждаехме”, обобщава Красимир Стоев.

 

По негово мнение бързата реакция от страна на нашия екип и яснотата по отношение на нуждите на „Черноморско злато“ са спестили много време за достигане до крайния резултат.

Затова, че всичко се случваше в срок има ключова роля и кооперативността на екипа на „Черноморско злато“, който откликва във всеки един момент.

 

„Екипът на „Черноморско злато“ е изграден от професионалисти, които бяха готови да ни съдействат от самото начало на проекта до крайната му реализация. Удоволствие е да работим с тях”, споделя впечатленията си от съвместната работа Кирил Танчев от нашия екип.

 

Ролята на проектния мениджър в BI проект - Balkan Services

 

Не на последно място ролята на проектния мениджър и методологията, която Balkan Services използва за управление на ИТ проектите, се нареждат сред основните фактори за успеха на проекта.

 

Прочетете още: 3-те причини за провал на BI проект и как да ги избегнете (наръчник)

 

Впечатления от съвместната работа

Balkan Services и „Черноморско злато“ имат дългогодишно бизнес партньорство, като отношенията между двете компании стават все по-добри с годините.

 

В днешно време, ако можеш да намериш партньор, който го е грижа за твоя бизнес, а ние в лицето на Balkan Services намерихме точно такъв партньор, това доверие и спокойствие да знам, че те са там, е напълно безценно и с времето става незаменимо. Тези добри взаимоотношения дават това спокойствие, което не може да се намери на много други места. Колкото до самия BI софтуер – изключително сме щастливи, че го имаме”, казва в заключение Красимир Стоев.

 

И допълва:

 

„Удоволствие е да се работи с екипа на Balkan Services. Те са страхотни професионалисти, които знаят какво правят, правят го бързо, много качествено и абсолютно винаги откликват на всеки един въпрос адекватно”.

 

Прочетете още: От наличности през продажби до поръчки: BI софтуерът, с който AQUAMATRIX получава справки на минутата [case study]

 

*По данни на ©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., ексклузивно предоставени за бюлетина за дигитализация на Balkan Services.

 


В Balkan Services разполагаме с експертни познания за бизнеса, технологиите и законодателството, владеем и трите езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на точната бизнес система за вашите нужди.

Contact us button - Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 690 проекта, от които над 420 са в областта на BI системите. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.

 

 

С BI Лавена проследява продажби за милиони - Balkan Services
BI
С нов BI софтуер „Лавена” проследява продажби за милиони на пет континента [case study]

„Вземането на бизнес решения е важен и сложен процес, който поставя предизвикателства пред мениджмънта на компанията. Вземането на правилни решения е гаранция за оцеляването на бизнеса, а бързото вземане на правилните решения е залогът за развитие на компанията” – Константин Шаламанов, Изпълнителен директор на „Лавена” АД   „Лавена” е един от пионерите …

10 KPI's за продажби които всеки търговски мениджър трябва да следи - Balkan Services
BI
10-те най-важни показателя за всеки мениджър продажби и как да ги следим ефективно

В днешния конкурентен свят, търговските мениджъри са изправени пред непрекъснато нарастващ обем данни и информация, които трябва да анализират и използват за вземане на стратегически решения. Системите за бизнес анализи, които в последните години се превърнаха в задължителен инструмент за ръководството, значително ускоряват и улесняват този процес. Business Intelligence (BI) …

Випласт АД оптимизира производството си с облачно ERP - Balkan Services
ERP
Випласт АД оптимизира производството си с облачния софтуер Soft1 ERP [case study]

Ефективни ли са бизнес процесите във вашата компания, как да подобрите производителността и каква е устойчивостта, адаптивността и гъвкавостта на служителите ви? Софтуерно решение може да „нарисува” картината на случващото се във вашата компания, за да можете лесно да си отговорите на всички тези въпроси.   От пролетта на 2023 …