На 5 юли, на сайта http://discussions.idg.bg се проведе онлайн дискусия, посветена на предимствата на Business Intelligence технологиите. Събитието беше организирано от Ай Си Ти Медия, а фирма Balkan Services беше официален партньор на срещата. Владимир Рашев, управляващ партньор на Balkan Services взе участие в дискусията и подчерта ролята, която BI технологиите имат както за оптимизиране работата на търговските отдели и останалите служители, така и за „сверяване часовника“ на мениджърите със случващото се в компаниите. „Business Intelligence е технология, която ни позволява да използваме информацията на компанията, за да разберем дали изпълняваме предварително начертаната пред нея стратегия и поставените цели.

 

Чрез BI бихме могли да съберем всички ключови показатели относно посоката, в която се движи компанията, в един единствен дашборд и той може да се обновява ежедневно“ - заяви Владимир Рашев, добавяйки, че всички компании се опитват да свържат действията си със своята стратегия. Международно утвърдените компании задължително използват такива средства и при тях стратегията и ежедневните решения са много свързани, но не така стои въпросът с българските, добави той. Именно това обвързване на дейността на компанията с нейната стратегия, е и едно от основните предимства на този клас решения. Според Рашев, всяка компания, която разполага с голямо количество данни, би могла да използва успешно Business Intelligence софтуер и да печели от това. Той даде за пример сектора на търговията на дребно и телекомуникациите и добави, че в България тепърва предстои повече компании да заложат на внедряването на BI софтуер. „Това, какви анализи ще бъдат направени, е един доста комплексен и сложен въпрос.

 

В нашата практиката сме забелязали, че често тази задача може да бъде възложена на външни консултанти, използвайки техния опит от работата им за други компании. Те могат да предложат типовете анализи, начина на изчисление на определени показатели и справки, така че в крайна сметка клиентът да получи едно пълноценно приложение“ - добави мениджърът на Balkan Services, анализирайки различни аспекти от BI проектите. Той обясни, че екипът на компанията може да помогне на клиента да избере най-подходящите показатели, които са важни за него, да ги подбере така че те да бъдат балансирани и на тяхна база да бъде създадено специфично приложение, отговарящо на нуждите на клиента.

 

„Ние вече натрупахме достатъчно опит в ритейл сектора, сблъсквали сме се многократно с проблемите на ритейл компаниите и имаме готови приложения, които могат да бъдат внедрени в този тип компании, така че едно внедряване да протече много по-бързо от нормалното“ - разказа Рашев и добави, че при създаването на BI приложения е много важно дори не толкова, каква е технологията, колкото кой ще изгради приложението. Един от проблемите при използването на BI софтуер, според Владимир Рашев е, че понякога крайните потребители се справят малко по трудно с изготвянето на анализите, които им трябват. Особено ако са мениджъри и нямат времето, необходимо, за да се научат да използват една нова технология. В това отношение според Рашев се налага тенденцията за появата на един нов тип служители – анализатори, които познават както бизнеса и нужната информация, така и технологиите, които могат да предоставят тази информация. “Това са хората, които извеждат всяка справка и анализ в подходящия вид за крайните потребители, а освен това се грижат и за поддръжката. Те са и хората, които дават по-голяма част от предложенията за развитие на системата и до голяма степен смилат и подготвят информацията. Те може да са един, двама, трима или повече хора, а в голяма организация би могло да има такъв човек във всеки отдел“ - обяснява BI специалистът. По време на дискусията той акцентира и върху въпроса с качеството на данните във фирмата - клиент.

 

„Много често ние се сблъскваме с проблем, при който крайните потребители в началото се съпротивляват на внедряването на BI решението“ - посочва Рашев и обяснява, че причината за това е, че те вече нямат контрол върху начина на изготвяне на справките и резултатите, защото BI системите предоставят информацията винаги по една и съща методология и няма как данните да се променят. Друг потенциален проблем, според мениджъра на Balkan Services, е самото качество на данните. Той добави, че при липсата на BI система, не се виждат проблемите в данните, а след внедряването на софтуера, те стават известни. „Решението не е да нямаме BI и да не виждаме какви проблеми имаме с данните и информацията в нашата компания. Решението е да използваме BI, така че да изчистваме данните и процесите, и да не генерираме данни които не са ок. В това отношение Business Intelligence може да помогне много“ - категоричен е Рашев. Според него важно предимство на модерните BI системи е и възможността мениджърите и собствениците на компаниите да виждат веднага ключовите показатели за тяхното развитие, без значение дали се намират физически в компанията, или са примерно в друга държава. Освен това те биха могли да зададат определени показатели и критерии, и при тяхното настъпване да получават имейл или sms, което им дава сигурност, че могат да следят какво се случва в бизнеса, по всяко време и от всякъде.