Българската експортно ориентирана компания „Кика Груп“ смело стъпва на нови пазари в Европа и Азия, разчитайки на Business Intelligence (BI) софтуер.

„Кика Груп“, известна с марката за бебешки стоки KikkaBoo успя да набере популярност за кратко време и вече е добре позната, както на българския пазар така и по света. Към момента брандът е успешно реализиран в повече от 40 държави.

Централният офис на „Кика Груп“ се намира в България, като компанията е развила клон в Испания, а отскоро и в Китай. 

Благодарение на нов софтуер компанията успява да придобие пълна картина за бизнеса си. Peшeниeтo е Qlіk Ѕеnѕе, внeдpeнo oт екипа на Ваlkаn Ѕеrvісеѕ.

„Панорамна снимка” на бизнеса на „Кика Груп“

Преди реализацията на проекта, като компания в крак с дигитализацията, в „Кика Груп“ разчитали на системи за управление на бизнеса си както в България, така и в Испания. Те обаче били различни и несвързани помежду си. Компанията разполагала още и с Power BI, който обхващал само едно от дружествата с основни справки.

Липсата на интеграция между системите на българското и испанското дружество на „Кика Груп“ се оказала истинско предизвикателство за синхронизацията и анализа на даните на компанията. Ръководството търсело решение на този проблем от дълго време. След проведени разговори с Balkan Services било взето решение за внедряването на нова система, с която да се обединят и анализират на едно място складовите наличности и продажбите на компанията за различните й направления по света, с което ръководството да разполага с голямата картина за бизнеса във всеки момент.

Репортинг системата Qlik Sense

позволява инсталиране както на място при клиента (on-premises, Client-Managed), така и в облака (SaaS). В „Кика Груп“ е внедрена облачната версия на BI софтуера. Основни предимства на SaaS версията са, че тя не изисква инвестиции в хардуер, технологията е сигурна и надеждна и потребителите работят винаги с най-актуалната версия на системата.

Широк асортимент и множество пазари

В бизнеса наКика Груп“ продажбата на стока още докато е напът е нещо обичайно. Благодарение на разработената от Balkan Services цялостна BI система, базирана на Qlіk Ѕеnѕе, в подобни случаи продуктовият отдел на компанията може да направи по-бързо заявки към заводите и така да ускори и подобри наличностите в складовете си и да оптимизира продажбите. 

Системата за бизнес анализи предоставя и възможност да се следи потребителското поведение на отделните пазари, които за компанията са над 40.

Важно е да споменем, че „Кика Груп“ работи с много широка номенклатура – има около 3000 уникални кода. В Qlik Sense компанията лесно може да следи кои от всички тези артикули са най-продаваните както по бранд, така и по категории. Тази функционалност е от полза на компанията, когато преразглежда наличностите си в различните складове и определя каква стока трябва да бъде трансферирана между тях. 

От компанията отчитат съществено съкращаване на времето за справки и анализи. Преди внедряването на Qlik Sense отнемало по 16 часа на минимум трима или четирима души за изготвянето на тримесечен репорт. В момента същият брой хора изготвят подобен репорт за 3-4 часа.

Ръководството на компанията е категорично, че времето, което софтуерът за бизнес анализи спестява на висшия мениджмънт е едно от най-основните му преимущества. 

Потребителите на BI системата дават обратна връзка, според която, софтуерът е много интерактивен, приятен и лесен за работа, а дълбочината на справките го превръща в ценен „съюзник” за вземане на правилни решения в точния момент.

Осъзната нужда за оптимизация на бизнес процесите

Според наблюдения от страна на Ваlkаn Ѕеrvісеѕ, екипът на „Кика Груп“ е имал добре осъзната нужда от надграждане на решенията за дигитализация с цел оптимизация.

В лицето на Qlik Sense от “Кика Груп” виждат инструмент, който може да улесни оперативната работа на компанията и да я оптимизира значително.

Ключов фактор за успеха на проекта е добрата комуникация и колаборация между двата екипа. 

Благодарение на внедрения Business Intelligence софтуер компанията разполага с цялата информация за бизнеса си на едно място, което дава на ръководството на Кика Груп спокойствието да разширява смело бизнеса си по света.