Американската компания NetSuite, разработчик на едноименното облачно решение за цялостно управление на бизнеса, ще бъде придобита от софтуерния гигант Oracle за 9.3 млрд. долара. Това обяви в официална информация до медиите Марк Хърд, главен изпълнителен директор на компанията купувач.

Очаква се сделката да бъди финализирана до края на настоящата година. Портфолиото от продукти на NetSuite ще допълни предложенията на Oracle и ще позволи на компанията да се конкурира по-ефективно в облачния сегмент, за който се борят още SAP, Microsoft и IBM. Благодарение на облачното решение NetSuite Oracle ще обслужва по-широк кръг от клиенти, включително по-малки бизнеси и ще увеличи обхвата си в индустрии като здравеопазването, дистрибуцията на едро, производството, средствата за масова информация и НПО сектора, които предпочитат облачни решения за управление на бизнеса.

NetSuite Inc. (NYSE: N) е основана през 1998 г. от Зак Нелсън, който е отговорен за глобалния маркетинг на Oracle за периода 1996-1998 г. Днес структурата й включва офиси, локализирани в 11 държави по света и над 4,700 служители. През 2000 г. NetSuite разработва технология, включваща ERP, CRM и електронна търговия, чиято изначална идея е системата да работи само и единствено в облака. Днес NetSuite е най-бързорастящата облачна ERP платформа в света, като в момента е топ 6, а само преди 2 години заема 8-ма позиция. Повече от 24,000 организации и техните поделения в над 160 страни по света използват NetSuite, за да управляват бизнеса си в единна система в облака.

По-рано тази година NetSuite обяви сътрудничеството си с Balkan Services, като част от партньорска програма, чиято цел е да отговори на нарастващото търсене на облачни ERP решения сред компаниите на европейския пазар. С избора на NetSuite, Balkan Services поставя фокус върху облачните услуги и допълва портфолиото си с решение, което гарантира сигурност на данните и предлага богат набор от функционалности на клиентите.